Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

A peu per Son Morell i el cap costaner

Pestanyes primàries

Un matí esplèndid va acollir les persones que van participar a l'excursió cap el poblat de costa de cala Morell, organitzada pel GOB en col·laboració amb el departament de Cultura del Consell Insular.

Després de dos dies de pluges molt esperades, el camp es mostrava exuberant, amb un verd net i amb renovada energia. El matí del diumenge va lluir el sol i va fer molt agradable la caminada.

El vial de Son Morell va ser el punt de trobada i una de les vies de l'itinerari. La primera part està esquitxada de cases i hortals, però poc a poc va entrant en camps més oberts. A ponent es veia amb molta claretat la silueta de Mallorca. També s'hi troben testimonis de torres de mesurament, que van precedir els projectes de parts eòlics, alguns dels quals ja han estat descartats.

Quan s'apropa a la costa, el Camí de Cavalls creua de manera perpendicular. Menorca té aquí la primera taca de vegetació del nord-oest, després de les grans extensions presidides per la pedra de la zona de Nati. Caminant cap a llevant, una densa màquia de mates, amb qualque arbre que just guaita, afronten periòdicament les fortes tramuntanes.

Arribant a cala Morell, la senda es troba acompanyada d'un sivinar, d'arbres de poca alçada per molt nombrosos. Les vistes sobre els penyals de costa són espectaculars i conviden a la fotografia. Moltes plantes en flor decoren ara el passeig.

Bordejant el camí del litoral, es va arribar al cap costaner, on un arqueòleg va oferir les informacions que es tenen després d'anys d'excavació. Hi trobem un antic poblat de cases naviformes, de l'època anterior als talaiots. Cada habitacle tenia la seva foguera i el seu instrument de moldre gra. Els sostres estarien fets de llenya i argila.

Cala Morell és un punt geològic important de l'illa, perquè hi conflueixen la gran plataforma de marès del sud, amb el mosaic de roques del nord. Unes terres vermelloses caracteritzen l'indret, que construeix una península de roca més dura on es va construir aquest poblat fortificat, per defensar-se de les agressions que venien des de terra.

Després de les preguntes del públic, es va agafar el camí de la urbanització per pujar al servei d'autobús previst, que va retornar la gent al punt d'inici. Un nou racó de Menorca descobert amb plaer.