Formar part de la solució és una decisió que ha de prendre qualsevol persona que estigui sensibilitzada per les problemàtiques ambientals. Cada vegada hi ha més gent que entén que no podrem progressar com a humanitat si no posam el medi ambient a un lloc central. Per aconseguir-ho, hem de sumar mans, idees i recursos. A Menorca es necessita més gent que prengui aquesta decisió. Avui és un bon dia per fer-ho, és el Dia Mundial del Medi Ambient.
Associar-te i animar les teves amistats
Fa més de 40 anys, un grup de gent que sortia habitualment d'excursió per l'illa, va començar a trobar-se amb una destrossa sense precedents. Cala Galdana, Arenal d'en Castell, Son Bou, Son Saura i molts altres llocs, es desfiguraven amb importants moviments de terra, extracció d'arena de les dunes i construcció de grans hotels.
Aquella gent que estimava el seu territori, va entendre que, si no s'organitzaven d'una manera eficient, gran part de Menorca acabaria sota el ciment i l'asfalt. Així començava la trajectòria del GOB que, des de llavors fins avui, segueix les principals planificacions territorials i els grans projectes amb incidència ambiental, analitza, informa i mobilitza al respecte.
Quasi tots els llocs emblemàtics del paradís menorquí han estat en qualque moment sota l'amenaça de la urbanització, però molts s'han salvat per la resposta d'una societat que es sent molt vinculada al seu territori. Turqueta, Macarella, Trebalúger, Algendar, Binigaus, Talis, Llucalari, l'Albufera des Grau, Binimel·là, Ets Alocs, El Pilar, La Vall... Menorca seria una cosa ben diferent si l'ecologisme no s'hagués organitzat.
Actualment, més de 1.400 persones estan associades al GOB de Menorca. Però cal molta més gent per poder ser una associació amb majors capacitats. Si no ets del GOB, avui és un bon dia per fer-t'hi. Si ja ho ets, és un bon dia per animar algunes amistats. Només has de clicar aquí.
Atendre la natura
Amb el temps, el GOB ha anat organitzant diferents línies de treball, que busquen donar resposta a necessitats i mancances. Així, s'ha anat construint un sistema d'atenció a la fauna silvestre accidentada, que no existia a Menorca.
L'any 1987 es va crear el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre, després de moltes jornades de voluntariat. Des de llavors, s'han atès més de 21.000 animals que havien patit qualque tipus d'accident, gràcies a que milers de persones s'han preocupat de recollir-los i fer-los arribar.
En aquests anys hem vist recuperacions increïbles d'animals preciosos. També he vist molts de polls caiguts del niu que han estat acabats de criar, i després alliberats, per part de la gent que assisteix als cursos de formació que s'ofereixen.
En el Viver de plantes, es reprodueixen moltes espècies autòctones, que serveixen per a promocionar una jardineria molt més sostenible, o per a dur a terme actuacions de restitució de paratges alterats que es poden recuperar. També es construeixen sistemes de depuració natural d'aigües residuals, a base de plantes aquàtiques que capten els nutrients i s'organitzen tallers de formació per aprendre a gestionar el teu propi jardí o la teva zona d'horta. Obrim camins per anar solucionant problemes.
Ajudar al producte local sostenible
Per a mantenir el fantàstic mosaic territorial de Menorca, que alberga una gran riquesa botànica i faunística, es va posar en marxa el programa de Custòdia Agrària.
Més de 2.000 hectàrees, de 27 finques diferents agràries professionals, formen part ja d'aquesta iniciativa que treballa en la recerca de sistemes per a recuperar la fertilitat de la terra, per a aprofitar millor les aigües de pluja, per a comercialitzar els productes resultants, per a monitoritzar l'evolució dels valors ambientals lligats a l'activitat agrària, per a reconèixer el paper de la pagesia en la producció d'aliments de qualitat i el manteniment dels valors ambientals de l'illa.
Poc a poc, la producció agrària es va diversificant. Sorgeixen productes nous orientats als mercats que busquen salut i sostenibilitat. El sector agrari té futur i ja hi ha uns quants exemples de finques que han fet una reconversió molt virtuosa, que combina perfectament una major viabilitat econòmica i uns molts bons paràmetres ambientals.
Mirar al present i al futur
Les activitats d'educació ambiental que es duen a terme cada any, arriben a milers d'estudiants i gent adulta. Tallers, xerrades, debats, cursos i altres iniciatives, fan que molta més gent reflexioni sobre els grans reptes ambientals que tenim al davant i que anem cercant sortides adequades.
També el medi marí és objecte d'atenció a partir de treballar amb les conseqüències i amb les causes dels principals problemes. Abordam el tema del plàstic descontrolat treballant fortament en materials alternatius, fent aportacions a la legislació que va sorgint, ajudant a la gent que dona un mà per retirar-ne de la natura. També treballam per adequar la pressió pesquera a la capacitat natural de recuperació dels recursos, per ordenar adequadament l'activitat nàutica i per augmentar la sensibilització social cap el mar.
Apuntar-te al voluntariat
Moltes de les activitats que s'organitzen des del GOB compten amb la participació indispensable de voluntariat. Apuntar-se a col·laborar és una gran manera de descobrir activitats útils al medi ambient, conèixer altres persones amb sensibilitat similar, entendre problemàtiques des de més a prop i convertir-se en protagonista dels canvis que el món necessita.
Per participar en alguna de les moltes possibilitats que hi ha, has d'escriure a voluntariat@gobmenorca.com
Avui és el Dia Mundial del Medi Ambient. Al GOB, el celebram cada dia de l'any. Celebra'l també tu.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1408 lectures