El Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, també anomenant Dia del Deute Ecològic de la Terra (en anglès Earth Overshoot Day), marca el dia de l’any en el qual l’ús de recursos naturals per part de la població humana mundial supera el que la Terra és capaç de regenerar en tot aquell any. És a dir, avui dia 29 de juliol de 2021, els humans hem consumit la producció i hem emès la contaminació que la Terra és capaç de generar i regenerar durant enguany.
Tot allò que consumim d’avui fins final d’any anirà a càrrec de les reserves naturals acumulades durant mil·lennis o dels recursos «destinats» a les generacions futures, a les quals els estem robant futures oportunitats.
Aquesta data, calculada per l’organització Global Footprint Network, no ha fet més que avançar des que es va començar a calcular els anys 70. Aquells anys el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra quedava a finals de desembre, gairebé permetent un equilibri ecològic entre l’empremta humana i la capacitat de proveïment de la Terra.
Des de llavors ha anat avançant, aproximadament, un mes cada dècada. Aquesta tendència és indicativa de la creixent demanda humana de recursos. Només es va frenar en 2020, per mor del confinament quasi mundial derivat del coronavirus, però en 2021 hem retornat a la data de 2019.
Malgrat que l'activitat no s'ha refet encara completament, hem augmentat un 6,6 % la petjada de Carboni respecte de l'any passat, mentre que la biocapacitat forestal de la Terra s'ha reduït un 0,5 % principalment degut a l'enorme desforestació que se segueix donant a l'Amazònia brasilera.
Els estudis indiquen que al voltant d’un 50 % dels recursos que s'han consumit estan relacionats amb els sistemes alimentaris. És a dir, la producció d’aliments, els seu transport i distribució, el seu consum i l’eventual malbaratament alimentari.
Aquí és on iniciatives com el programa de Custòdia Agrària entren en joc. Una producció d’aliments més sostenible, amb una distribució i consum més locals, així com la reducció del malbaratament, són peces claus en la regulació de la nostra petjada ecològica.
Des de Custòdia Agrària intentem incidir en els dos extrems de la cadena. Per una banda, acompanyem els pagesos i pageses a produir de manera més respectuosa amb la natura. Per l’altra, conscienciem els consumidors perquè demandin productes amb una baixa petjada ecològica (això implica diferents aspectes: producció respectuosa amb la natura, local, distribució curta, mínim envàs...), els quals alhora són més sans, tant per nosaltres com per al medi ambient.
Si els dos extrems – productors i consumidors – es posicionen clarament en vers la sostenibilitat, la resta de la cadena s’hi adaptarà i tot el sistema alimentari reduirà la seva petjada ecològica.
Per augmentar el seu impacte, el programa de Custòdia Agrària participa de la iniciativa «Foodnected» (de «food» i «connected», menjar i connexió en anglès), que té un abast mediterrani i on hi participen també les entitats Slowfood, Global Footprint Network i LIFE.
Avui i el que queda d’any, quan aneu a comprar, penseu en l’impacte dels aliments que us endueu. Demandau aliments ecològics, aposteu per productes sostenibles com els de Custòdia Agrària, cercau producció local, minimitzau-ne els envasos. La Terra i les generacions futures us ho agrairan.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2082 lectures