El dia va ser benèvol per permetre l'excursió prevista dins el programa d'actes de Sant Antoni per anar a visitar Torre d'en Galmés. La cortina d'aigua que a l'hora de sortir es veia al sud, va virar cap a llevant i cap el nord deixant el pas lliure als caminants.
Un centenar llarg de persones es van concentrar a Son Bou, marcat com a punt de trobada per participar d'un itinerari que va usar quasi tot el temps el Camí de Cavalls per arribar al lloc de destí.
Els dos barrancs de Llucalari, que desemboquen de manera conjunta a la cala del mateix nom, eren els principals obstacles d'una excursió que s'havia programat curta per poder donar temps a la visita del gran jaciment arqueològic que centrava l'activitat. Els barrancs lluïen pedres blanques, coves i verdor. La caleta, com de costum, es mostrava tapada d'un gran gruix de posidònia.
En ser dalt es recuperen les tanques de conreu. Les primeres van deixar de llaurar-se fa anys i es recolonitzen per sivines, les segones per ullastres densos que mostren la inclinació provocada pel vent del nord, tot i que durant la caminada dominava el migjorn i el xaloc.
En arribar a Torre d'en Galmés es van organitzar diferents grups, cadascun acompanyats d'un arqueòleg que havia previst el Departament de Cultura del Consell Insular. Aquest jaciment és el més extens que es coneix a Menorca. Com que cada any s'hi fan excavacions, sempre s'aporten novetats. Es va gaudir d'una visita pedagògica als principals recintes i es van poder fer preguntes als experts.
L'activitat d'enguany incloïa també una aportació grastronòmica. I és que a Torre d'en Galmés hi ha la Cova de s'oli, una cavitat on encara hi ha les moles que en temps antic havien produït l'apreciat líquid groc. En aquest mateix punt, l'associació Fra Roger va aportar un tast dels olis d'oliva verge extra que s'estan fent actualment a l'illa i donar així a conèixer la labor molt encomiable d'una sèrie de productors d'oli que estan treballant conjuntament per oferir un producte diferenciat de Menorca.
En aquest sentit, cal destacar els esforços que s'estan fent des de fa uns anys per gestionar ullastres silvestres a fi de poder aprofitar la producció d'olivó. Aquesta oliva no domesticada dóna un oli excepcional, però una producció molt baixa. Ja hi ha marques menorquines que incorporen un percentatge d'oli d'olivó a les seves botelles.
En donar per acabada la visita, un servei de bus va retornar els excursionistes al punt de sortida. Les excursions programades per aquest any per anar combinant caminades, descoberta de territori i coneixement de valors arqueològics, ja es poden veure en aquest enllaç.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1769 lectures