La propietat de Binigarba està obligada a fer la restitució de les intervencions fetes sense llicència sobre diverses zones. L'Ajuntament de Ciutadella fa set mesos que va comunicar l'obligació de la restitució immediata però els terminis s'estan incomplint. El GOB ha escrit al Consistori per saber-ne els motius.
Fa uns anys que a Binigarba es va intentar repetides vegades poder fer extraccions d'arena amb aliança amb el constructor Valeriano Allès, però mai es va autoritzar l'explotació industrial. Més tard, la zona es va catalogar dins els espais protegits a nivell europeu Xarxa Natura 2000.
Però amb l'argument de fer unes millores de terres agrícoles, es van iniciar extraccions d'arena i l'abocament de runa d'obra. El projecte inicial preveia extreure més de 400.000 m3 d'arena, fins que les repetides denúncies ho van aturar. Igualment, els promotors van decidir continuar les obres sense llicència ni autorització ambiental i van motivar l'obertura d'un expedient sancionador.
Ara ha arribat el final del cicle administratiu i la propietat està obligada a la restitució, sota l'advertiment de multes coercitives. Fa set mesos que es va conèixer la resolució, però no s'observa cap moviment.
Era a principis del passat abril quan es va rebre la comunicació municipal, que ordenava a Unidad Agropequaria Binigarba SRM, com a promotora i propietària, la restitució a l'estat anterior a la seva realització, en el termini de dos mesos, de les obres executades sense la preceptiva llicència municipal i que no han estat legalitzades.
Per portar a terme l'efectiva restitució de les obres esmentades, el promotor havia de presentar a l'Ajuntament, en el termini d'un mes a comptar a partir de la notificació de l'acord, el projecte de restitució i el nomenament dels tècnics responsables.
Segons la Llei d'Urbanisme, l'Ajuntament disposava d'un mes per aprovar-lo. Transcorregut aquest termini sense que l’òrgan municipal competent notifiqui a la persona interessada una resolució en contra, comença a comptar el termini d’execució de les obres de restabliment.
L'incompliment, una vegada que siguin fermes, de les obres de restabliment de la realitat física a l'estat anterior dóna lloc, mentre duri, a la imposició de fins a dotze multes coercitives per import, en cada ocasió, del 10 % del valor de les obres fetes. Una vegada imposades les multes, l'Ajuntament pot executar la restitució de manera subsidiària i repercutir el cost sobre els promotors.
El GOB ha demanat concretament a l'Ajuntament:
- Saber en quina data s'ha comunicat l'acord referit als promotors.
- Saber quines multes coercitives s'han aplicat.
- Saber quins expedients sancionadors s'han obert, més enllà de l'obligació de restitució, i si aquests abasten a promotor, constructor i tècnic responsable.
- Saber quin calendari es preveu per l'execució efectiva de la restitució en qüestió.
El GOB considera que aquest és un cas exemple de mala praxis, perquè es van intentar enganyar fent una cosa per l'altra, va suposar una alteració important d'un espai protegit, va desviar residus d'obres que en tost d'anar a una planta de triatges es van sepultar a una tanca de sòl rústic, es va actuar amb ple coneixement de no tenir llicència i es va eliminar quasi un quilòmetre de paret seca.
Casos com aquests no poden quedar impunes si es vol tenir oportunitats de conservar els valors de l'illa.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1165 lectures