El GOB ha presentat tres recursos contra llicències de cases de nova construcció a Cala Llonga. El motiu és que aquest nucli de la vorera nord de Maó no disposa de clavegueram.
L’atorgament de llicències a zones urbanes que no tenen clavegueram ha estat motiu de polèmica durant anys, perquè les Illes Balears van anar enllaçant una pròrroga rere l’altra per seguir afegint construccions que no disposaven de sanejament. Incrementar el nombre de cases a zones així augmenta de manera important el perill de contaminació per nitrats de l’aqüífer.
Això es va acabar amb la Llei d’Urbanisme de 2017, que tancava les situacions en què es podien concedir noves llicències. Precisament a un d’aquests supòsits s’estan agafant els serveis d’Urbanisme de Maó per autoritzar noves cases, mentre que el GOB té una discrepància de fons en la interpretació de la norma.
La Disposició Transitòria Quarta de la Llei d’Urbanisme permet que els ajuntaments puguin donar llicències durant dos anys a partir del moment que adjudiquin les obres de clavegueram. Com que Maó va atorgar les obres de Cala Llonga el 09/12/2019, s’està interpretant que es poden afegir noves cases al nucli. Però hi ha un matís important que sembla que s’estigui obviant.
I és que les obres adjudicades -i ja executades- per l’Ajuntament, consisteixen en la xarxa de canonades per dins la urbanització, però aquesta xarxa no està connectada a cap sistema de depuració, ni s’espera que hi estigui a curt termini.
De fet, aquests dies es troba a exposició pública un nou tram del clavegueram que vol anar des de Cala Llonga fins el creuer de la carretera de sa Mesquida. El projecte exposat al públic diu, literalment, que aquest punt s’ajuntaran les aigües residuals que vindran de Sa Mesquida i Es Murtar i es conduiran a una estació depuradora "que està pendent de definir".
En els recursos presentats, el GOB recorda que la Llei d’Urbanisme diu clarament que es podran donar llicències si s’adjudiquen les obres de xarxa de sanejament i connexió al sistema general de depuració. Si no s’arriba a cap depuradora, el problema de les aigües residuals es manté sense sortida i no es compleixen els requisits de la Disposició esmentada.
L’entitat ha demanat que es revisin les llicències que s’han concedit aquests mesos de setembre i octubre. S’ha de tenir en compte que les tres cases referides inclouen piscina i es situarien a una zona on el lloguer turístic està permès. No sembla recomanable afegir cases d’ús intensiu a indrets on no se sap què fer amb les aigües residuals.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3834 lectures