La tardor va fer ahir una clara ostentació de ser una primavera. Un dia càlid, assossegat, amb una mar completament calmada, va resultar un context idoni per a l'excursió que el GOB va organitzar en col·laboració amb l'Ajuntament des Mercadal.
Més de 150 persones es van reunir per iniciar la caminada des de l'aparcament de la platja de Cavalleria. Després d'un petit tros asfaltat, es girava en direcció a llevant on un bosquet de sivines dóna la benvinguda al Camí de Cavalls.
Aquest litoral del nord ofereix platgetes i cales de gran bellesa, que es combinen amb una vegetació força interessant, on hi destaquen els coixinets dels petits socarrells, tan adaptats al vent i a la sal. La caminada es va aturar al Macar Gran de Binidoaire, on es va oferir una xerrada sobre les roques més antigues de Menorca, d'uns 410 milions d'anys, que allà afloren de manera ostentosa.
La lenta formació d'aquestes roques sedimentàries, formades al fons abissal d'un mar situat a les hores a l'hemisferi sud, el posterior desplaçament i sorgiment cap a terra i els plegaments ocasionats per les increïbles forces orogèniques, són una mostra dels enormes canvis que ha anat experimentant el planeta al llarg dels seus 4.550 milions d'anys d'existència.
En el col·loqui posterior, es reflexionava també en relació a la comparació dels 400 milions d'anys d'aquestes primeres roques i el poc temps que fa, en aquesta escala geològica, que els humans hem aparegut. Moltes espècies, entre d'altres els poderosos dinosaures, es van extingir per causes naturals, però altres formes de vida van anar desenvolupant-se. Per això, l'ecologisme no va dirigit a salvar el planeta -que seguirà el seu rumb- sinó a mantenir les condicions ambientals perquè hi pugui continuar vivint l'espècie humana.
Després del descans, la ruta va seguir. A partir d'ara els socarrells es mostren molt més grans. Aquests són d'una espècie diferent, única de Menorca. En aquest indret, acostumen a anar acompanyats de camamil·la, que aprofita el recer del gran coixí per a desenvolupar-se.
La magnífica platja de Tirant, amb el torrent que la talla per la força de les pluges, era el darrer tram abans d'arribar a la zona urbanitzada, on un servei d'autobús sufragat per l'Ajuntament des Mercadal, va recollir els caminants per a dur-los al punt d'origen. Somriures i bon ambient a l'hora dels comiats.
La propera cita és una excursió amb contingut de repte ambiental. El 29 de novembre, s'organitzen marxes a tot el món per a demanar que la cimera del clima, que es celebra a París a principis de desembre, prengui acords efectius per a combatre el canvi climàtic.
A Menorca, la marxa anirà fins el parc solar de Son Salomó, per a reflexionar i conèixer les possibilitats que tenim a nivell local de contribuir a aquesta causa. La gent es trobarà a les 9:30 h la Plaça de la Catedral de Ciutadella.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 5709 lectures