Aquest és el segon escrit que dedicam a l'Ajuntament d'Alaior, en relació a la polèmica sobre l'accés a dos expedients també prou conflictius: els hotels de Son Bou (veure escrit anterior) i les obres il·legals de l'agroturisme de Torre Vella. Avui podem conèixer més detalls d'aquest segon cas.
Torre Vella és propietat d'uns inversors francesos. Van iniciar l'autorització de l'agroturisme quan encara la normativa permetia operacions urbanístiques importants. Llavors els promotors ja van generar una certa discussió pública perquè, després d'agafar tots els edificis existents a la finca per destinar-los a usos turístics, volien alçar nous edificis agraris i es queixaven que la tramitació era feixuga. Uns edificis nous que ara ja estan construïts fregant el Camí de Cavalls.
El cas és que van tramitar la declaració d'impacte ambiental davant el Govern Balear i la d'interès general amb el Consell Insular.
Precisament durant la tramitació ambiental es va detectar, entre d'altres coses, que es preveia un gran consum d'aigua, cosa que els promotors van resoldre declarant que s'aprofitarien les aigües pluvials i les residuals per regar jardins i similars, de manera que es farien uns dipòsits per acumular aquest recurs i així evitar extreure tanta d'aigua de l'aqüífer.
Idò bé, acabades les obres, el GOB va detectar que havien aparegut unes piscines allà on hi havia d'haver els dipòsits d'aigües reciclades. Es van comunicar els fets al Consorci de Disciplina Urbanística i aquest òrgan va aixecar acta i va obrir expedient per l'existència de set piscines no declarades, el formigonat de més de 2.000 m2 de camins que havien de ser agraris, diverses soleres de formigó no previstes i altres elements menors.
Arrel de la notícia, també hi va haver inspeccions dels Agents de Medi Ambient, que van comprovar així mateix l'obertura d'alguns camins que havien estat expressament prohibits per la Conselleria i l'existència de dos abocadors de materials que afectaven a més de 2.000 m2 en zona protegida.
Amb aquests antecedents i enmig de diferents expedients sancionadors, es va saber que els promotors havien presentat a l'Ajuntament d'Alaior una documentació per intentar legalitzar-ho. I el GOB va demanar per consultar l'expedient. La resposta municipal va ser que no es podia veure fins que la tramitació s'hagués finalitzat. Altra vegada la participació ciutadana ha d'esperar als fets consumats per poder opinar.
Senyors de l'equip de govern, vostès no veuen que això pot acabar beneficiant els infractors? No són conscients que el seu impediment perjudica a qui està intentant que es compleixi la Llei? No consideren que aquest cas està tan carregat d'evidències i d'actes alçades per diferents inspectors, que com a mínim hauria de tenir transparència?
Quin problema hi ha en que el GOB consulti una documentació que s'ha originat precisament arrel de la nostra denúncia? També aquí consideren que l'ús de l'aigua, la pèrdua de terres agràries o l'existència d'abocadors no són qüestions que tenguin que veure amb el medi ambient?
La Llei 27/2006 que regula l'accés a la informació i la participació pública en matèria de medi ambient, defineix amb concreció qui s'ha de considerar persona interessada en aquests temes i, per tant, qui té dret a opinar abans que es prenguin les decisions.
Efectivament, l'article 2 diu que són persones interessades les entitats sense ànim de lucre que tenguin entre les finalitats dels seus estatuts la protecció del medi ambient, que faci més de dos anys que estan en exercici i que operin a la zona territorial on es doni el cas. Ja veuen idò que el GOB, amb 45 anys de rodatge, coincideix de ple amb aquests criteris.
Si vostès consideren que quan feim aquestes actuacions estem fent persecució política del seu Ajuntament, llavors és que tenen un problema de comprensió. El GOB està duent a terme actuacions similars de manera constant i a tota Menorca, amb els ajuntaments i amb la resta d'institucions, de tots els nivells. Des de molt abans que vostès entressin en política.
També amb el cas de Torre Vella hem mantingut correspondència i consultes amb altres administracions implicades. Sense cap problema. Només a Alaior ens hem trobat que no ens deixen veure la documentació fins que estigui tot resolt. Qualcú podria pensar que són vostès que fan discriminació política.
Hi ha una coincidència important en els dos expedients que han generat aquesta polèmica. Perquè tant els hotels de Son Bou com les piscines de Torre Vella, són casos d'infracció, de gent que no ha complert les condicions amb què s'havien atorgat les corresponents llicències.
Tenen també la coincidència que, en els dos casos, ha estat el GOB qui ha advertit d'aquests incompliments. És com a poc curiós que vostès no deixin després que el GOB pugui veure la documentació que es presenta, fins que ja s'hagi tancat el tema.
Apostin a favor de la conservació de Menorca, que s'ha demostrat un camí d'encert. Reconsiderin aquestes postures i treballin per la transparència en la gestió pública. No hauria de fer falta haver d'acudir a la justícia per aconseguir-ho.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4224 lectures