Un dels problemes importants que afronta Menorca és la manca de recursos d'aigua. I es tracta d'un tema de difícil solució perquè la competència en la qüestió és del Govern Balear i es succeeixen els casos d'inacció, falta de transparència i incompliment d'obligacions. No és nou d'ara, però no s'arranja i, en alguns casos, s'agreuja. El darrer exemple el tenim amb el creixement urbanístic que es vol fer a Torre-solí.
Són prou coneguts els casos dels grans regadius que reguen tot l'estiu a ple sol, mentre es fan campanyes perquè la gent usi l'aigua amb moderació. La legislació en matèria d'aigua fa anys que s'incompleix en no exigir ni comptadors amb bones condicions ni l'enviament de lectures d'extraccions a la Direcció General de Recursos Hídrics, depenent de la Conselleria de Medi Ambient.
El GOB ja ha fet algunes denúncies de regadius a ple sol aquest estiu, i ha demanat que es vagin a fer inspeccions per veure si qui fa aquest abús d'un recurs escàs per a l'illa, està o no complint amb les seves obligacions. No hi ha resposta. Per a poder veure què s'havia fet en els casos d'anys anteriors va ser necessària la intervenció d'un advocat. Aquesta és la transparència de la Direcció General de Recursos Hídrics.
Recentment, s'ha viscut un altre cas paradigmàtic. A Torre-solí es vol dur endavant un gran creixement urbanístic, amb 400 xalets i un nou hotel. Però el Pla Parcial diu, des de 2008, que no es pot créixer sense abans ampliar la depuradora. Permetre el creixement sense tenir garantida la depuració pot acabar afectant seriosament la zona humida de Son Bou, que aboca a una platja molt visitada.
Els promotors estan intentant esquivar aquest requisit i van tramitar l'autorització per incrementar l'abocament d'aigua depurada dins una zona de pinar, però sense escometre la requerida ampliació de la depuradora. Quan va sortir a exposició pública, el GOB va anar a consultar l'expedient i es va trobar que s'estava usant una documentació tècnica elaborada en 2003, obsoleta i caducada.
Es van presentar al·legacions demanant que s'obligués a presentar una documentació actualitzada i que complís amb els requisits legals del moment. La resposta de la Direcció General ha estat que ells ja han fet un informe favorable i que continuen amb la tramitació de l'expedient.
El GOB vol donar a conèixer a l'opinió pública la situació. S'ha presentat un nou escrit davant Recursos Hídrics advertint que la seva decisió vulnera el dret dels administrats a la consulta de la documentació adequada durant el termini d'exposició al públic, un tràmit que no és prescindible i que, si no s'acompanya de la informació adient, queda clarament impedit.
A Torre-solí s'està plantejant un increment de l'abocament del 31 %. I això succeeix en un indret on el Pla Parcial estableix, en el seu Pla d'etapes, que s'haurà de fer una ampliació de l'EDAR abans d'urbanitzar.
Atès que aquest condicionant del Pla Parcial es produeix en 2008, queda invalidada la documentació al respecte que es pogués haver fet en 2003, que és la que, inexplicablement, es va usar per fer l'exposició al públic anunciada en el BOIB de 31/01/2019.
Cal recordar que l'abocament discorre fins arribar a la zona humida de Son Bou, catalogada com a ANEI d'Alt Nivell de Protecció, Lloc d'Interès Comunitari i Zona d'Especial Protecció per a les Aus.
Com que no s'espera cap reacció lògica de l'esmentada Direcció General, el GOB demana públicament que la Presidenta Sra. Francina Armengol, i el Conseller de Medi Ambient, Sr. Miquel Mir, s'interessin per aquests assumptes.
Menorca no pot continuar amb un tema tan important com l'aigua en mans d'un departament que s'inhibeix constantment de les seves obligacions. Així no hi ha possibilitat de revertir la dinàmica negativa.
Si el Govern Balear té massa urgències a atendre a Mallorca i a Eivissa, que s'iniciïn els tràmits per cedir les competències d'aigua al Consell Insular de Menorca perquè sigui possible un ús més racional.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4463 lectures