Els primers metres cúbics de fangs contaminats ja es troben sobre el moll del Cós Nou, a punt de ser traslladats a l'abocador de Milà. Quan s'hagin extret els 29.000 m3 acordats, s'haurà aconseguit una descontaminació molt important del port de Maó.
El projecte de dragatge del port maonès ha estat motiu de polèmica els darrers anys, degut a la presència de metalls pesants. Repetides denúncies, la mobilització popular, la intervenció de la Fiscalia de Medi Ambient i la renovació de la cúpula d'Autoritat Portuària, van permetre finalment un acord entre aquest organisme i el GOB, per tal d'extreure a terra els fangs especialment contaminats.
Amb les operacions acordades, el fang que es tira al mar compleix les normatives internacional més restrictives (unes sis vegades més exigents que la que se sol aplicar als ports espanyols). L'abocament al mar s'ha fet després que l'Institut Oceanogràfic estudiàs tota la zona marina entre la Mola i l'Illa de l'Aire. Finalment, s'aboquen els fangs a més d'una milla de la costa en una àrea senyalitzada per una boia permanent dotada d'un aparell que mesura els corrents submarins i envia senyal d'aturar el dragatge si hi ha risc de desplaçament dels materials cap a d'altres zones.
Pel que fa a l'abocament a terra, s'ha habilitat un tancat sobre el Cós Nou, a fi que es puguin assecar els fangs sense perdre el control dels llims. La darrera ampliació de l'abocador de Milà ofereix moltes garanties ambientals per rebre aquest material. Com que Milà està rodejat de terrenys qualificats com a Xarxa Natura 2000, l'ampliació es va ser sota importants exigències europees, de manera que és una àrea totalment impermeabilitzada i dotada d'una depuradora química que impedeix qualsevol sortida de contaminants.
El material dragat, una vegada assecat, podrà substituir les camionades de terres i inerts que s'han de dur a l'abocador de manera permanent per estabilitzar els residus urbans no reciclables que s'hi dipositen. Per tant, no ocuparan l'espai destinat a residus.
Uns 8.000 m3 dels que es trauran a terra no eren necessaris per guanyar calat, però atès que presenten importants concentracions de mercuri, s'aprofita la presència de les màquines per treure la contaminació. Potser després d'aquest episodi, el port de Maó podrà recuperar una part del vigor natural què va perdre degut als abocaments industrials dels anys setanta.
El GOB segueix de manera permanent l'operació amb càmeres i sistemes informàtics, que registren l'activitat diàriament. Es vol agrair la transparència i la col·laboració que s'està trobant per part d'Autoritat Portuària en aquesta operació.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 10725 lectures