Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Coneixem el territori, els seus problemes i les seves oportunitats

Pestanyes primàries

Tot i la seva dimensió, Menorca és una illa molt diversa en el seu paisatge i la seva biodiversitat. També és polièdrica la seva cultura i complexa la realitat del seu model productiu. Són també moltes les maneres de relacionar-se amb l’illa, depenent de la infantesa i les oportunitats de cadascú.

Des del Servei d’Educació Ambiental del GOB hem volgut potenciar aquesta diversitat i mobilitzar un seguit de joves amb el projecte «Sortides per la Sostenibilitat», unint la salut del senderisme, la coneixença de la geografia de Menorca i la sensibilitat ecologista entorn dels problemes ambientals més recents de l’illa.

Per promoure el contacte i el coneixement dels valors ambientals i culturals entre els joves de l’illa de 12 a 16 anys, des del passat gener hem caminat 6 rutes representant espais significatius de Menorca en clau ambiental. A cada itinerari hem parlat de les seves característiques naturals i hem debatut sobre un problema ambiental relacionat amb els nostres hàbits de consum, des de l’incipient esperit reflexiu dels joves participants.

La primera sortida va ser des Grau fins a Favàritx, on vam conèixer els colors de la geologia de Menorca i la seva relació amb el vent. El mateix escenari ens va servir per debatre sobre la pressió difusa sobre el medi natural, és a dir, com afectam el medi natural si no hi anam d’excursió amb responsabilitat. La segona sortida ens va dur al sud des Migjorn Gran i Ferreries, on vam conèixer la biodiversitat dels Barrancs, les zones humides, les marines d’alzina i el passat dels calciners i carboners. L’antic model de producció i consum d’energia ens va servir per valorar les comoditats que tenim avui dia i la responsabilitat que hem de tenir davant l’abús de l’energia elèctrica.

En la següent sortida, el paisatge del barranc de Cala en Porter fins a Son Bou ens mostrà les maneres que hem tingut els habitants de Menorca de modificar el paisatge al llarg de la història, des dels poblats talaiòtics fins als agroturismes, passant per l’arquitectura pagesa tradicional, els barrancs de fruita i els hotels de costa. Unes setmanes més tard vorejàvem el llindar del litoral de llevant per conèixer les plantes aromàtiques sobre la terra, i la importància de les reserves marines a la mar.

Entrant a l’estiu vam fer la següent sortida des del Pilar fins a la platja d’Algaiarens, per fixar-nos en la fauna lligada a l’agricultura i la importància que aquesta última respecti l’equilibri natural. Per últim, la zona nord de Ferreries ens va brindar un fosquet agradable per les tanques que van des del camí de Tramuntana fins a Ferreries, travessant la zona de Ruma i observant les diferents opcions d’explotació agrària, parant especial atenció en l’important paper dels ciutadans com a consumidors de producte local i sostenible.

Tot plegat, una col·lecció de paisatges diversos que representen la diversitat de l’illa, que és feina de tots cuidar i millorar. El paisatge ha estat la font d’inspiració de diferents debats sobre sostenibilitat que hem volgut compartir amb els joves de l’illa. Per arrodonir l’experiència, a cada sortida hem compartit un berenar de productes de finques amb acord de custòdia agrària: productes locals, sans amb la terra i també amb valor cultural afegit.

Des de l’inici de l’hivern, amb els dies curts i les platges solitàries, hem anat coneixent retalls de l’illa, veient com el dia s’eixamplava fins a arribar a la calor i el ritme de l’estiu. Aquestes 6 rutes ens han fet estimar els espais emblemàtics de Menorca, i han ajudat a reflexionar a joves de perfils i indrets de l’illa diferents. De ben segur que aquests camins serviran per fer algunes passes per a la salut i la sostenibilitat del nostre entorn.

Des del Servei d’Educació Ambiental volem agrair a tots els participants i col·laboradors d’aquest projecte, fent especial esment al Fons Menorquí de Cooperació i el seu projecte d’Educació per a la Ciutadania Global i Desenvolupament Local, que ha estat el patrocinador principal d’aquest projecte.

Us animam a trobar camins per seguir caminant!