Menorca és considerat a molts llocs com un exemple de conservació del territori i el paisatge. Però no és cap exemple en el tema de l'energia, perquè mantenim una dependència quasi total dels combustibles fòssils.
Poder avançar en la producció d'energia provinent de fonts renovables és un dels reptes que ha d'abordar Menorca sense més dilació, però ho ha de fer buscant la manera de no perdre el valor territorial i paisatgístic de l'illa. Des del GOB creiem que això es pot fer acordant uns criteris que busquin la compatibilitat.
La important polèmica que es va viure fa uns anys amb el projecte de parc eòlic de Son Bruc i Ses Comunes, que es volia construir sobre un alzinar madur al nord de Ferreries, no es va repetir en canvi quan es van fer els parcs solars de Son Salomó i Binisafúller, perquè es van adoptar unes dimensions i unes tipologies constructives que van permetre una gran integració en el medi rural.
Ara hi ha una nova discussió oberta al nord de Ciutadella, perquè el parc solar de Son Salomó vol ampliar en 13 vegades la seva extensió, i perquè hi ha dos parcs eòlics en tramitació a Son Angladó i a s'Era Vella. Més enllà de la opinió subjectiva que cadascú pugui tenir (a uns els hi agraden les plaques solars i a d'altres no, uns consideren un atemptat els molins eòlics i d'altres un exemple de sostenibilitat), sembla innegable que com a societat hem d'abordar el problema energètic i ho hem de fer buscant una certa racionalitat.
El GOB fa pública la seva proposta inicial de criteris, amb l'objectiu que es pugui obrir una reflexió entre la gent que vulgui dir la seva. Es tracta d'una proposta, oberta a millores, que intenta regular la implantació en sòl rústic d'instal·lacions significatives d'energia solar fotovoltaica i d'eòlica.
Això es fa perquè només amb parcs importants podem canviar els ridículs percentatges que avui tenim d'energies renovables (entre solar i eòlic, un 3 % de l'electricitat que consumim, i només un 1 % de l'energia total quan es compta transports i climatitzacions). Per aquests motius, i tot i l'interès que té poder anar posant plaques o petits molins a teulades residencials o industrials, cal assumir que també necessitam fer instal·lacions més grans al rústic. Per fer una comparació, en una teulada normal hi caben poc més de 20 plaques, mentre que a Son Salomó actual n'hi ha unes 20.000.
Com es pot veure al document adjunt, el GOB proposa no permetre la fotovoltaica a zones d'alt valor natural (zones humides i dunars, alzinars, marines d’ullastre i aladern, barrancs, illots i penya-segats, i planteja una dimensió màxima de 150.000 m2. S'aporten també criteris paisatgístics, tècnics i constructius, perquè no es vegin les plaques des de carreteres primàries o secundàries i perquè el terreny rural tengui la mínima transformació.
Els parcs eòlics presenten més restriccions, tant per motius paisatgístics com de compatibilitat amb espècies d'aus altament protegides, però també tindrien el seu espai.
El GOB enviarà aquests dies la proposta a institucions públiques, agents socials implicats i empreses relacionades. Avançar en energies renovables és obligat per motius ambientals i és també molt interessant per motius econòmics, a fi d'anar minvant la gran factura energètica que es paga cada any per la compra de combustibles fòssils.
Altres territoris estan apostant per controlar de manera local la producció d'energies netes, a fi que també els beneficis econòmics quedin al màxim en el territori. El debat és obert.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 8303 lectures