Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Crònica de les colònies ambientals 2022 del GOB

Pestanyes primàries

Poc després del solstici d’estiu vam iniciar la bateria de colònies ambientals d’enguany! Per segon any apostant per tres activitats diferenciades per edats: les colònies infantils, les juvenils i la ruta dirigida a joves.

Mongofra Nou, dins el parc natural de s’Albufera des Grau i la part més salvatge del nord de l’illa ens han proporcionat el marc incomparable per xalar aprenent col·lectivament valors ambientals, de respecte, convivència i autonomia, tot en contacte ininterromput amb la natura.

La darrera setmana de juny van començar les primeres colònies a Mongofra Nou amb els més petitons, on el valor natural extraordinari de la zona no ens podia inspirar més per a iniciar el que seria, per a molts i moltes, la primera experiència de convivència fora de la llar.

Més d’una vintena de fillets i filletes d’entre 7 i 9 anys vam viure cinc dies plens d’aventures i aprenentatges, on l’eix central d’enguany van ser els Pol·linitzadors, els insectes responsables del moviment del pol·len i la seva relació ancestral amb les flors. Quins són, les seves característiques i peculiaritats i la seva enorme importància ambiental, lligada a l'econòmica i la cultura.

Ho vam realitzar a través d’un eix temàtic amb personatges que ens anaven visitant, amb l’objectiu de xalar i d’esdevenir al màxim protagonistes del propis aprenentatges. Ens van venir a visitar una abella, na Bresca, una formiga, na Mesquida i una papallona, na Ramona. De la seva mà vam conèixer el món dels pol·linitzadors a través de tot tipus d'activitats, com gimcanes, jocs cooperatius, sensorials i tallers.

A la vegada vam dur a terme activitats ambientals en relació al medi marí, la fauna i flora que ens envolta, i vam treballar la cura i l’estima a la natura i l’entorn.

La següent setmana, aquesta vegada tota sencera, un gran grup de fillets i filletes van conviure a Mongofra. La xifra de 50 participants la vam optimitzar en dos grups dividits per edats, autoanomenats els Borinots, els petits de les colònies, i les Estrelles de Tramuntana, el grup dels grossos.

La subdivisió va permetre duplicar dinàmiques i espais per adaptar-nos a les necessitats i requisits educatius de cada edat, però a la vegada gaudint del gran grup i desenvolupant un gran nombre d’activitats conjuntament com àpats, vetlades i activitats conjuntes. Els grups de tasques (fer net plats i coberts, cuina i parar i desparar taula entre d’altres), són un exemple de petits grups mescla de tots els participants de les colònies, els quals també tenien nom i s’usaven no només per tasques sinó també a les activitats conjuntes.

Durant aquests campaments mantenim l’eix temàtic dels Pol·linitzadors a través dels personatges ja presentats, però amb activitats adaptades a les edats i necessitats de cada grup.

En aquesta ocasió vam poder elevar el contingut de les activitats i estendre les reflexions al consum responsable i la rellevància dels pol·linitzadors en l’economia i els àmbits socials i culturals.

A la vegada es va treballar el medi marí, les dunes, la flora i la fauna que ens envolta. Vam rebre visites expertes que ens vam sumar aprenentatges a través de tallers com el d’espelmes de cera natural, de les companyes d’educació ambiental del parc de s’Albufera, un taller artístic d’estampació, percussió corporal o d’observació d’astres.

Conviure, envoltar-se de natura, les tasques conjuntes, la calma de les vetlades, l’ecosistema de les platges del Sivinar, l’adrenalina i cooperació en els jocs, fer amics i amigues nous i retrobar-te amb vells companys/es de ben segur que han proporcionat un sac d'inoblidables i noves experiències i aprenentatges per als qui han pogut gaudir de l’aventura.

I arribem a la darrera i culminant activitat, la ruta amb joves per al nord de l’illa. Un estol de joves d’entre 13 i 16 anys es van endinsar a fer camí en una caminada de sis dies, des de la Vall fins a Mongofra.

Les rutes a peu i en grup són un aprenentatge per si soles. El grup es va compensant i desenvolupant a mesura que passen els dies, aprenen a cuidar-se a sí mateixos i entre ells i elles. El valor de l’esforç i tots els paratges naturals que transcorren són els ingredients necessaris per una experiència educativa plena i irrepetible.

Vam començar per la zona més salvatge de l’illa i ens vam anar atracant a grans urbanitzacions i platges denses d'activitat turística, realitzant una observació activa, donant pas a interessants debats sobre el consum, la massificació i com afecta el turisme estacional a nivell ambiental. Vam debatre sobre el nord-sud, el concepte de pobresa i totes les seves variables, el gènere, el consum i diversos temes de l’interès del grup. Hi va haver espai per a activitats de cures, debats, jocs de rol i vetlades amb estrelles, però també moments de jocs físics, col·lectius i cooperatius, descobertes de l’entorn i tasques i treball de les responsabilitats col·lectives en petit i gran grup.

Com a equip educatiu hem posat l’accent en el treball del grup, la participació i l’autogestió.

Inseparable de la mateixa activitat educativa, volem destacar l’entusiasme imprescindible que han posat totes les parts implicades per fer possible un any més aquest projecte. Els equips de monitors i monitores, el personal de l’oficina del GOB, els i les col·laboradores externs que han realitzat activitats, els voluntaris/es que han cuinat durant la ruta i els ajudants de Mongofra Nou, que han permès que aquests joves protagonistes puguin viure aquest tipus d’activitats envers la natura de Menorca.

Els desplegament d’activitats durant aquestes setmanes d’estiu també l’han fet possible el suport de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental del Govern Balear, de l’Agència de Reserva de la Biosfera del Consell Insular de Menorca, de l’Ajuntament de Maó, l’Ajuntament des Mercadal, i la Fundació Marilles. Rebeu el nostre sincer agraïment.

Ens sobren motius per seguir apostant per aquest tipus d’activitats de cara als propers anys, el treball sobre els hàbits, aturar i repensar el ritme de vida del curs, el contacte amb la natura, el treball sobre l’autonomia, l’autogestió, obrir nous horitzons sobre alimentació i consum, nodrir-te de valors ambientals, experiència dels paisatges..., tots els factors ens ajuden a relacionar-nos de forma més orgànica amb el nostre entorn.