Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Crònica de les colònies ambientals del GOB 2021

Pestanyes primàries

Acabats d’entrar a l’estiu vam donar el tret de sortida a les colònies ambientals, enguany amb tres propostes educatives diferents, augmentant així cada any l’oferta de campaments. Immersos en la natura més feréstega de l’illa i alliberats de frisseres i pantalles, la roca negra, els socarrells, els turons, la posidònia i les sivines ens han fet d’escenari per a aquestes tres propostes d’educació ambiental que han esdevingut un sac d’experiències per als seus valents participants.

La darrera setmana de juny vam començar el primer campament a Mongofra Nou amb una vintena de fillets de 6 a 8 anys. Per a alguns representà l’aventura del primer vol en solitari fora del niu, 5 dies emocionants per descobrir nous paratges on interactuar amb la natura ininterrompudament, compartir taula i refugi amb nous amics i aprendre els detalls que ens pot oferir l’entorn: la fauna, les plantes, els estels...

La setmana següent, dos grups de 20 infants una mica més grans van conviure durant 8 dies submergits entre els pinars, les platges, les tanques i els savinars. Mongofra novament ens va fer d’escenari on parlar de les migracions de tota classe de fauna, on debatre sobre els problemes que poden patir molts animals, on assimilar les dimensions del planeta i els viatges impressionants de moltes espècies per sobreviure. Els nous i vells amics, els matins d’excursió, l’adrenalina de cada joc, la pau dels fosquets, les vetllades dalt l’era (i les visites dels nostres amics els mosquits) segur que hauran deixat marca en tots els fillets i filletes que van poder gaudir d’aquestes colònies.

Per últim, un grapat de 20 joves de 12 a 14 anys es va aventurar en una ruta pel nord de l’illa en 6 dies. Per a tots, la primera vegada que feien un viatge a peu tan llarg, essencial per comprendre les distàncies a mesura humana. Des de Mongofra, vam travessar costes pedregoses, salines, boscos, penya-segats, paisatges agraris, platges, carreteres, turons, macars... fins arribar a la Vall. 6 etapes regades de fruita de temporada i menjar ecològic i local. Aprofitant la successió dels paisatges productius i la maduresa mental dels joves, vam debatre i comprendre el territori des d’un punt de vista més crític. Aprendre a valorar la pau de la natura i la foscor de les constel·lacions, escoltar el cos que camina costa amunt amb tot l’equipatge a les espatlles, compartir i cedir en moments de cansament, valorar els petits plaers quan som enfora de les nostres comoditats... són factors que com a equip educatiu hem volgut accentuar.

Més enllà de la mateixa activitat educativa, hi ha un fet que volem destacar, i és l’entusiasme que han posat totes les parts implicades en aquest projecte. Moltes persones han fet un esforç perquè aquests joves protagonistes puguin viure aquest tipus d’activitats envers la natura de Menorca. Així idò volem fer un especial agraïment a l’equip de monitors, al personal de l’oficina del GOB, als col·laboradors de les activitats, als voluntaris que ens han cuinat durant la ruta, als ajudants de Mongofra Nou. També volem destacar el paper de les famílies, que en tot moment han confiat en l’equip del GOB, i celebram que de cada vegada apostin més per aquest tipus d’iniciatives.

Aquestes setmanes intenses d’immersió també han estat possibles gràcies al suport de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental del Govern Balear, de l’Agència de Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, de l’Ajuntament de Maó, l’Ajuntament des Mercadal, del Grup d’Acció Local de Pesca de Menorca i de la Fundació Marilles, dedicada a la millora del medi marí de les Illes Balears.

El balanç final ens anima a seguir apostant per aquestes activitats de cara als propers anys. El canvi en els hàbits i el ritme de vida, el contacte amb la natura, la independència de casa i la convivència amb nous companys, obrir nous horitzons d’alimentació i costums, l’experiència dels paisatges i indrets... tots els factors ens ajuden a obrir-nos més orgànicament al nostre entorn.