









A principis d’estiu, la setmana del 6 a l’11 de juliol, vint joves es van aventurar amb una ruta itinerant pel sud de Menorca, organitzada pel GOB. Un itinerari marcat en un mapa en dues dimensions que ha mostrat moltes més realitats que una simple línia entre Calescoves i Son Saura del sud.
Caminar és un acte que normalment associam al simple desplaçament però que té rellevància en moltes parts del nostre cos i en la nostra salut. És un exercici que ha minvat els darrers anys i que el nostre cervell ens demana. Enguany estem especialment focalitzats en la salut, i exercicis com aquest, a l’aire lliure i complint les mesures preventives, són també un complement educatiu per a una societat més sana.
L’escenari, el Camí de Cavalls, és un museu per conèixer la dimensió del nostre entorn. Saber la distància real que hi ha de cap a cap de Menorca és un valor més. Com més ràpid i aïllats van els nostres cotxes més petita i simple torna l’illa.
Fer cinc dies de camí a un ritme humà ens lliga molt al territori i a la seva diversitat. Donar temps al cap per pair tot allò que veuen els ulls i que senten les nostres orelles. Deslligar-se de la renou de la ciutat, de les pantalles, dels espais climatitzats, i compartir l’experiència d’immersió als barrancs i alzinars del sud de Menorca resulta essencial avui dia.
L’equip educatiu d’aquesta ruta, format per 5 monitors, ha volgut incentivar aquest fet. Hem caminat a primera hora del matí, quan hi ha llum però el sol encara és suau. El migdia i el capvespre l’hem passat a les platges i els boscos que el camí ens oferia. En aquests espais hem pogut seure i parlar de la quietud que necessita la natura i de com ens hi podem submergir afectant-la el mínim.
El camí marcat ens ha mostrat també moltes cares d’una mateixa illa. Vam partir des de la necròpolis de Calescoves. Hem vorejat llocs, barraques, talaiots, hotels de diferents models: l’empremta humana en relació amb la natura és una constant a Menorca sobre la qual és interessant reflexionar.
Hem après també que descobrir alguns paratges no tan mediàtics de Menorca -que es troben en el mateix camí- ha d’anar lligat sempre al respecte. El barranc de Son Fideu, el Prat de Son Bou... s’ha de respectar la fragilitat d’aquests espais, no sobrepassar els límits de la vorera. Són objectius de conducta ambiental del nostre trajecte i complementen el coneixement de les varietats d’arbres, d’ocells, de plantes, insectes i roques.
L'experiència de la ruta va ser arrodonida amb una aposta nutritiva de qualitat. Un menú senzill i fresc provinent de les finques amb acord de Custòdia Agrària. Productes de temporada que han fet possible el nostre camí i han donat un valor afegit a aquesta experiència. Horta d’estiu, síndria fresca per escoltar el nostre cos: som el que menjam.
Des del GOB Menorca volem donar les gràcies a tots aquells que han fet possible l’experiència. L’equip educatiu de la ruta, les famílies que han confiat en nosaltres, el suport logístic del personal del GOB i de diferents voluntaris, la policia local de Ciutadella per facilitar-nos algunes tasques d’avituallament... i com no, els vint senderistes i el seu coratge de cara a la nostra proposta.
Aquests dies d’immersió han estat possibles gràcies al suport de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental del Govern Balear, de l’Agència de Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, de l’Ajuntament de Maó, l’Ajuntament des Mercadal, del Grup d’Acció Local de Pesca de Menorca i de la Fundació Marilles, dedicada a la millora del medi marí de les Illes Balears.
Esperam que el futur ens permeti més activitats com aquesta. L’esforç logístic es veu recompensat amb la quantitat de continguts ambientals que s’hi poden treballar. És necessària l’experiència de desplaçar-nos a un ritme sostenible per sentir els valors naturals que hem de respectar, i l’exercici de fer silenci per escoltar el que ens envolta.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2419 lectures