Hi ha conceptes que poden unir sensibilitats. Aquest és el cas de la idea de l'economia circular, que treballa tant els aspectes ambientals com els aspectes econòmics i s'apunta com una de les solucions a bona part del problema dels residus que ja té abast mundial. Aquest dijous, dia 31, hi ha una interessant xerrada a Menorca.
La manera de produir d'ençà la revolució industrial s'ha basat en un model que requereix molta energia de combustibles fòssils i fabrica sense tenir en compte el reaprofitament dels materials. El resultat és el canvi climàtic, l'extinció d'espècies o les tones de plàstic que afecten el mar i el litoral.
Aquesta manera de produir s'anomena economia lineal, perquè extreu recursos i els transforma en productes, que després acaben sent residus. Només aconseguim -i amb prou esforç- reciclar-ne la meitat. L'altra meitat es perd i contamina. I també es produeix contaminació en cada pas de la cadena.
Davant aquest problema, que han repetit tant els sistemes capitalistes com els sistemes comunistes, sorgeix la idea de l'economia circular. Es tracta de repensar el procés, ajudats de la tecnologia, i tenir en compte els diferents interessos en joc.
La tecnologia aplicada pot permetre reduir molt l'extracció de materials, els residus finals i la contaminació de tot el procés. En gran part dels casos, és possible dissenyar els productes de forma que es puguin reparar i actualitzar, al temps que es facin de materials que siguin completament reciclables o biodegradables. L'objectiu és mantenir l'activitat econòmica, però incorporant els criteris de sostenibilitat.
Per explicar les possibilitats de tal repte i sotmetre's a les preguntes del públic interessat, s'ha organitzat una conferència a càrrec de Jordi Oliver, CEO de l'empresa InèditInnova i expert en ecoinnovació estratègica. Serà a les 19 hores a l'Hotel Artiem Carlos III des Castell.
Una iniciativa del GOB que es fa en col·laboració amb Ecoembes.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2093 lectures