
Aquest dissabte, 23, s'entregarà el Premi Pere Prats de Medi Ambient a Guillem Orfila, en un acte d'homenatge obert al públic, a la seu del GOB a Maó a les 18:30.
Si la societat menorquina té un alt nivell de consciència ambiental, i si som reserva de la biosfera, és deu a la feina constant, llarga i pausada, de Guillem Orfila. Ell va ser qui primer es va interessar i contactar amb la UNESCO, i va entendre les possibilitats que el programa MAB podia representar per Menorca. I va ser capaç de convèncer i engrescar a un seguit de gent molt diversa per arribar a culminar la declaració ara fa 20 anys.
De fet a Guillem Orfila el trobam a l'inici de moltes experiències exitoses que lliguen societat i preservació del medi ambient. De molt jove va participar en la formació del GOB a Menorca, juntament amb Pere Prats. Va ser també dels promotors en la creació de l'Institut Menorquí d'Estudis, a través del qual es va implicar en el procés que va acabar amb el reconeixement de la UNESCO. Però també va ser pioner i innovador en l'educació ambiental, i des de la seva feina com a mestre, i transversalment en totes les entitats on era present, va anar introduint nous conceptes i visions que van contribuir de manera essencial en la formació amb criteris ambientals de molts de menorquins.
En la seva primera joventut s'interessà per la descoberta dels valors naturals de Menorca, el que el portà a vincular-se amb la secció d'història natural de l'Ateneu de Maó. D'aquí va sortir el grup de persones que van crear el GOB a Menorca, empeses per les greus agressions que s'estaven produint al territori. Guillem Orfila en va ser president entre 1982 i 1985, època en la que es va aconseguir la protecció de l'Albufera des Grau. En aquells anys va començar a tenir contactes amb la UNESCO, interessant-se pels seus programes educatius i el MAB.
Guillem Orfila ha participat durant anys en l'organització de jornades i cursos que ja lligaven el desenvolupament econòmic i el medi ambient, en èpoques en què era impensable per a una majoria de la població. Turisme, agricultura o pesca són àmbits en els que va donar aquesta visió de vinculació necessària entre la preservació ambiental i la seva viabilitat, ja fa una vintena d'anys.
També, en la seva activitat més estrictament professional d'educador, es pot dir que ha estat un formador de formadors. Són moltes les persones actives en l'educació ambiental que el tenen de referent. Una altra simple prova són les publicacions que ha realitzat en aquest àmbit. En Guillem segueix ben actiu com a mestre, descobrint els tresors naturals de Menorca a molta gent, i despertant consciències d'estima i responsabilitat.
Esperam que dissabte molta gent aprofiti aquesta oportunitat per retre-li el merescut homenatge i expressar-li l'agraïment per la seva feina, que esperam que duri molts d'anys més. Serà a les 18:30 al Molí del Rei de Maó (Camí des Castell, 53). S'oferirà als assistents un tastet amb productes de finques amb acord de custòdia.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 7230 lectures