Per quart any consecutiu, l'arena de les platges d'Agaiarens i de Son Bou serà analitzada amb l'ajut d'alumnes de primària i secundària, per mirar de determinar la incidència de residus plàstics a les nostres costes.
L'activitat es du a terme amb diferents centres educatius i empra la metodologia del projecte de Microplàstic Whatchers per introduir a l'alumnat en la importància de fer estudis seguint una metodologia científica comuna.
Microplastic Watchers és un projecte de ciència ciutadana marina integrat a la plataforma Observadores del Mar. L'objectiu és recollir dades de presència i abundància de micro i mesoplàstics al medi marí, per tal de treballar en el diagnòstic i la sensibilització d'aquest problema global. Els participants recopilen mensualment dades en unes platges concretes, seguint un protocol científic de mostreig i classificació de plàstics de diferents tipus i mides.
Aquest any, el CEIP Margalida Florit de Ciutadella i l'IES Biel Martí de Ferreries seran els encarregats d'analitzar l'arena d'Algaiarens, a la Vall, i el CEIP Mare de Déu del Carme de Maó farà el seguiment de la platja de Son Bou, al sud de l'illa.
Com ja vam explicar fa unes setmanes (3er curs d'Observadors del Mar: Les Dunes) la iniciativa no només contempla la recollida i anàlisi de mostres d'arena sinó que inclou diferents activitats de descoberta dels ecosistemes litorals on s'introdueix a l'alumnat en temes com el paper de la posidònia en el manteniment de les nostres platges, la importància dels taurons per mantenir uns ecosistemes marins sans i abundants o com el canvi climàtic empeny a les tortugues marines a busca noves zones de cria.
Gràcies al suport de CaixaBank, a través de la seva convocatòria de Medi Ambient 2023, les seccions del GOB a Menorca i Eivissa han pogut donar continuïtat a aquest projecte de ciència ciutadana que a Menorca es va iniciar l'any 2020.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 853 lectures