El GOB ha enviat un escrit al president del Consell Insular, Santiago Tadeo, demanant que intercedeixi per evitar que s'aboquin al mar els fangs contaminats del port de Maó. El GOB creu que es produirien mals irreversibles al medi i a la imatge de Menorca.
Ara que s'ha pogut conèixer el contingut de l'informe de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, ja no queden dubtes de la càrrega contaminant que mostren algunes zones del port de Maó. Un informe que es va fer el mes de març de 2012 i que ha sortit a llum gràcies a les gestions de l'entitat Oceana.
Aquest dictamen de l'organisme oficial no figurava en l'expedient dels dragats que Autoritat Portuària va exposar al públic ni tampoc va ser esmentat en cap de les dues sessions públiques fetes per “mantenir informada a la societat menorquina”.
Diversos informes havien advertit de la important càrrega contaminant amb metalls pesants que es localitza a diferents punts del port. Autoritat Portuària va encarregar en 2009 un estudi detallat a una empresa, que va permetre oferir un primer panorama de les principals zones afectades. Però la presència d'errors en la suma de concentracions va obligar a retirar l'estudi.
Es va encarregar un nou informe, en aquesta ocasió a la consultora CBBA, que el va entregar a principis de 2011 (es dona la circumstància que aquesta consultora és la mateixa que havia realitzat un estudi defectuós dels valors ambientals de cala Molí en el projecte de la nova depuradora d'Addaia, que ha obligat a una posterior modificació del traçat).
El GOB va demanar per escrit en dues ocasions poder consultar l'expedient d'anàlisis dels fangs, però Autoritat Portuària no va accedir a aquest dret legal fins a finals del passat mes de novembre.
De resultes de mirar l'estudi es va descobrir que s'ha deixat sense analitzar devers la meitat de la zona a dragar. Entre d'altres, no s'ha analitzat la zona que apareixia com a més contaminada per mercuri i plom en l'estudi de 2009. Vegeu les il·lustracions que acompanyen aquesta notícia.
Les deficiències detectades pel GOB van ser contestades al·legant que s'havia comès un “error tipogràfic”, però no s'han volgut fer les analítiques a les zones que es coneixien com a més contaminades.
Les gestions que ha fet Oceana han permès ara saber l'opinió de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, que es mostra contundent en afirmar que no és recomanable abocar els fangs al mar. L'IEO recorda que els metalls pesants en van acumulant a la cadena tròfica marina i que les concentracions es magnifiquen fins a 10 vegades conforme un peix es menja l'altre.
El GOB creu que aquest seguit de fets obliguen a la intervenció del Consell Insular. Si després de tantes advertències i amb un procés tan fosc i plegat d'errors com el descrit, els fangs contaminats s'arriben a abocar vora la costa menorquina, l'activitat pesquera, la producció de marisc i també potser el bany a algunes platges es poden veure seriosament afectats. No cal esmentar el dany que podria patir la imatge turística de l'illa, que ostenta el reconeixement de Reserva de Biosfera i Seu mundial per al desenvolupament sostenible.
Per aquests motius s'ha demanat a Santiago Tadeo el seu interès en el tema i la gestió al màxim nivell perquè s'acabin les absurdes maniobres d'amagar informacions i pretendre justificar allò que no és justificable. Des del primer moment, el GOB ha dit que no està en contra del dragat del port, sinó contra el lliure abocament al mar de materials que es sap que estan fortament contaminats.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 17511 lectures