A la zona més protegida de Menorca, declarada Parc Natural i nucli de Reserva de Biosfera, hi ha una planta exòtica que va eliminant altres plantes protegides des de fa anys. La poca decisió dels estaments oficials i l'oposició de la propietat permeten aquesta situació incomprensible. Una nova normativa podria ajudar a desencallar aquesta paradoxa. El GOB ha fet una petició oficial al Conseller Gabriel Company.
El recent Real Decret sobre espècies invasores reconeix el dret i el deure de l'autoritat competent en la protecció del medi natural per a frenar l'impacte negatiu de les espècies invasores, encara que sigui en desacord als capricis de certs propietaris. El GOB ha demanat al Govern Balear que s'eliminin els exemplars de Carpobrotus de Favàritx i Cala Barril, que estan matant les plantes autòctones de la costa.
Quan fa uns anys es va dur a terme a Menorca un projecte europeu amb fons Life dedicat a la conservació de la flora, la presència de Carpobrotus es va eliminar a tota l'illa excepte en els dos casos esmentats, on les respectives propietats van mostrar una oposició frontal. Davant aquests actituds contràries a la responsabilitat social, ara la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear té tot el marc legal al seu favor per a poder actuar urgentment i acabar amb aquest problema.
La situació és especialment greu a Favàritx on, tot i ser parc natural i nucli de la Reserva de la Biosfera, el carpobrotus està degradant una superfície important de vegetació autòctona amb moltes espècies de plantes endèmiques, socarrells, malva menorquina, isòets i tantes altres.
El GOB ha demanat formalment al conseller Gabriel Company que s'actuï quan abans per a frenar aquesta degradació, ja que ara ja no hi ha excuses per no fer-ho. Ni legals ni econòmiques, ja que el parc té una brigada capacitada per portar-ho a terme.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 19297 lectures