Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

El misteriós informe dels dragats de Maó

Pestanyes primàries

Operacions de dragat

Autoritat Portuària vol dragar el port de Maó i tirar els fangs a la mar. El GOB va aturar el primer intent quan es va demostrar una alta concentració de contaminants. Ara han anunciat de nou la mateixa intenció perquè diuen que han resolt el problema. El GOB vol veure la nova documentació i Autoritat Portuària no contesta, malgrat que la legislació obliga a mostrar els expedients.

En el 2009 Autoritat Portuària va anunciar que dragaria la part interior del port i que abocaria els materials a un punt proper a s'Algar. Però finalment el tema va quedar aturat, perquè per poder fer aquest abocament a la mar cal que els materials no tenguin contaminació important.

Diversos estudis han demostrat que els fangs del port de Maó contenen gran quantitat de metalls pesants, degut principalment als abocaments industrials sense depurar que es van fer als anys setanta, i també a algunes activitats incontrolades del mateix port. Autoritat Portuària va encarregar en 2009 un estudi propi que semblava demostrar que no hi havia tanta contaminació, però el GOB va detectar un "error" en les sumes i el resultat final mostrava una concentració superior al que marca la llei per poder abocar aquests materials al mar. L'operació es va aturar.

En aquell moment, el GOB va plantejar que si cal dur a terme cap actuació per guanyar més calat, s'hauria d'aprofitar per treure del medi marí uns contaminants que mai haurien d'haver-hi arribat. En aquest sentit, el millor destí dels sediments seria un abocador controlat o una estació de descontaminació. Però de cap manera el mar obert.

Però a finals de 2011 es va anunciar que tornaven a planificar el dragat i que ho abocarien tot al mar perquè ja havien "trobat una solució". El GOB vol saber quina és aquesta "solució", perquè els metalls pesants del port no desapareixen per si sols. I si ja s'ha demostrat que les concentracions superen el màxim permès per la llei per abocar al mar, no sembla de sentit comú que una administració pública segueixi intentant escampar la contaminació en tost d'aprofitar l'actuació per a treure-la. Que és, per altra part, el què diu la llei que s'ha de fer.

Així les coses, es va donar entrada a un escrit per poder consultar la documentació el passat desembre, però no s'ha rebut resposta. La legislació aplicable diu que s'ha de contestar en el termini màxim d'un mes. El GOB ha entrat un nou escrit recordant els drets dels administrats i demanant de nou poder consultar l'expedient sense traves.