Els estudis científics reforcen la necessitat de recuperar la protecció perduda de l'illa de l'Aire. A les zones protegides es triplica la presència de peixos. El GOB demana a la Conselleria de Mae de la Concha que reconsideri amb urgència la desprotecció aplicada, abans que es perdin bona part dels avanços aconseguits.
Recentment, s'ha publicat l'últim "informe sobre l'estat de conservació de les poblacions de peixos vulnerables a la pesca de la reserva marina de l'Illa de l'Aire" realitzat per l'Estació de Recerca Jaume Ferrer de La Mola (Centre Oceanogràfic de Balears, IEO-CSIC) i l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM-IME) i finançat per Menorca Preservation.
Si comparem els resultats d'aquest informe amb un estudi dut a terme l'any 2018, abans de la declaració de la reserva marina, veiem com, a l'àrea de màxima protecció, l'abundància i biomassa de peixos vulnerables a la pesca ha augmentat en un 50%, mentre que a les zones on no hi ha cap classe de protecció, aquests indicadors s'han mantingut iguals des de 2018. El document també mostra com la Zona Especial de Busseig (l'àrea de màxima protecció de la reserva) presenta el triple de biomassa total de peixos que fora d'aquesta.
Amb aquestes dades, els autors de l'informe conclouen que després de quatre anys de seguiment, els resultats confirmen el potencial de la reserva marina de l'illa de l'Aire per a albergar una elevada diversitat, abundància i biomassa d'espècies vulnerables a la pesca.
Ara bé, cal recordar que després que es realitzés el treball de camp d'aquest estudi, el 6 de setembre de 2022 es va publicar el Decret 38/2022, el qual modificava el decret de creació de la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire escurçant un 22% la ja reduïda àrea de màxima protecció. Aquesta nova zonificació deixa desprotegida un espai que ha demostrat, en tan sols tres anys, tenir un gran potencial de recuperació i, com apunten els autors, aquesta desprotecció podria afectar el potencial de la reserva per a la recuperació i conservació de les poblacions de peixos de fons rocosos vulnerables a la pesca.
Així idò, torna a quedar patent el que ja es va exposar amb anterioritat (Petició per tornar a protegir l'illa de l'Aire), la desprotecció de part de la Zona Especial de Busseig no es va fer sobre la base de criteris científics que ho avalessin ni va ser impulsat per una petició del Consell Insular de Menorca, com ha quedat evidenciat en les últimes reaccions de la institució.
Des del GOB tornem a demanar a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear que es rectifiqui i es recuperi la zonificació de la qual gaudia la reserva marina de l'illa de l'Aire abans de la desprotecció de fa uns mesos, que ningú sap justificar per quins motius s'ha fet.
Vegeu aquí el vídeo de celebració dels 45 anys del GOB a Menorca
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1097 lectures