Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Els hotels de Son Bou o les lleis que amaguen desconcerts

Pestanyes primàries

Projecte presentat per Melià per escalonar la part sud dels dos macrohotels
Estat actual dels hotels. El projecte manté l'alçada i afegeix volums laterals.
Els dos hotels causen un gran impacte paisatgístic a la zona.

Son Bou és la platja més llarga de Menorca. Frenada pel cordó dunar, l'aigua que arriba dels barrancs de la part posterior forma un prat que constitueix la segona zona humida en grandària de Menorca. Però tothom que ha anat a Son Bou té gravada la imatge dels dos hotels monstruosos construïts en primera línia.

Els anys 60 i 70 no s'aplicaven massa més criteris que la rendibilitat màxima i la dinamització econòmica. Per això, molta gent que estima l'illa, esperava resignada el dia que aquestes desmesurades construccions començassin a estar obsoletes i hi hagués una oportunitat per refer el paisatge malmès de l'arenal.

Però el juliol de 2012, es va aprovar la Llei de Turisme promoguda pel llavors conseller Delgado, del govern de Bauzà. Com tota la legislació que va fer en aquests anys post crisi, es va anunciar com una eina per a millorar la competitivitat. I ja se sap que, en contextos que justifiquen moltes coses, n'hi ha que aprofiten per introduir aspectes manco confessables.

Així, la Llei 8/2012 de Turisme va incloure una Disposició Addicional Quarta que diu que les construccions turístiques que vulguin fer millores, quedaran durant cinc anys exonerades dels paràmetres urbanístics que es trobin en vigor. O sigui, que fins juliol de 2017 es podran presentar projectes que permetin consolidar, altra vegada, els desgavells urbanístics de fa 40 o 50 anys, que es van fer quan no teníem eines racionals de planificació.

I això és el que ha passat fa uns dies. L'actual propietària, la societat Melià Hotels Internacional, ha presentat un projecte al Consell Insular i a l'Ajuntament d'Alaior, que es basa en mantenir l'alçada dels dos edificis escalonant la part que mira al mar, i construir alguns volums més a les parcel·les laterals. Per res significa eliminar l'impacte que fins ara han tingut els dos hotels. Al contrari, significa consolidar els edificis, amb petits retocs, per unes dècades més.

Des del GOB no creim que la competitivitat turística d'una illa com Menorca passi per tornar ratificar un impacte enorme com els hotels de Son Bou. Per aquests motius, es demana al Consell Insular i a l'Ajuntament que facin tot el possible per impedir que es cometi de nou un error històric.

Potser la llei de Turisme pensava donar cobertura legal a un fet tan mal d'explicar, però la iniciativa institucional i ciutadana ho hauria d'impedir. Caldrà estar atents a l'expedient que es tramiti i posar en marxa les iniciatives que calguin. No volem perpetuar una herència tan negativa com els hotels de Son Bou.

Disposició addicional quarta de la Llei 8/2012 de Turisme:
“Les sol·licituds de modernització d’establiments turístics existents i que estiguin situats en sòl urbà o rústic, que es presentin en el termini de cinc anys des de l’entrada en vigor d’aquesta llei i que tenguin per objecte la millora dels serveis i les instal·lacions, així qualificades per l’administració turística competent, mitjançant informe preceptiu i vinculant per a l’obtenció de llicència municipal d’obres, quedaran excepcionalment excloses dels paràmetres de planejament territorial, urbanístics i turístics que, estrictament, impedissin l’execució, sempre que tenguin per objecte potenciar la desestacionalització, la recerca o la consolidació de nous segments del mercat o millorar la qualitat, l’oferta, la seguretat, l’accessibilitat o la sostenibilitat mediambiental dels establiments turístics. ”