








Parlar d’Economia ens pot semblar de vegades complex i feixuc. Així i tot, l’Ecologisme va lligat necessàriament a la viabilitat econòmica. Per tant, no podíem deixar de parlar del model productiu de Menorca en algun moment d'aquestes jornades.
Dimecres passat, dia 19, vam parlar d’economia sostenible en la tercera jornada d’Estiu 0. Va ser un debat interessant i productiu, marcat sobretot per la senzillesa i la sinceritat dels ponents que van conversar amb la resta de participants.
Vam abordar la qüestió a partir de l’entrevista personal a tres persones que duen a terme iniciatives d’economia sostenible en diferents sectors. Ens vam nodrir de la seva experiència, dels seus comptes i també de les seves sensacions al peu del canó de la productivitat sostenible a Menorca.
Representant el primer sector, na Maria Antònia de Torralbet ens va compartir les seves dificultats i les seves oportunitats com a pagesa d’una finca d’agricultura sostenible. Ens va parlar de la il·lusió de fer projectes en família, del valor cultural de protegir el camp, del gust de fer feina amb il·lusió i la tranquil·litat de fer feina del que creus. Va posar en relleu la importància de donar un producte de qualitat al client per fidelitzar-lo.
Na Clara i en Nico són dos joves dissenyadors que fa quatre anys es van aventurar amb un projecte de calçat amb valor afegit. La seva iniciativa, Pwani, dóna una segona oportunitat als residus del mar que recullen els voluntaris de Per la Mar Viva, fabricant a partir d’aquest material les soles de les seves sabates. El valor afegit de l’Economia circular, la producció 100% local i l’ètica laboral són els estímuls de la seva iniciativa empresarial. Ells també construeixen alternatives viables per l’economia de la nostra comunitat.
N’Stéphanie ja fa uns anys que va arribar a Menorca per construir, juntament amb el seu soci Ignasi, els projectes de Ses Sucreres i Hevresac. Es tracta de dos allotjaments situats als centres de Ferreries i Maó. La seva iniciativa promou un turisme sostenible amb el medi ambient, conscienciat amb la cultura de Menorca i ètic amb els treballadors i l’economia de l’illa. Aposten per unes estades turístiques tranquil·les, fomentant el respecte cap a la natura i la població de l’illa. Amb ells vam poder debatre sobre les oportunitats però també sobre els perills de diversificar l’oferta turística.
Tres exemples constructius, una de cada sector productiu, per diversificar i donar respostes a la situació econòmica insostenible que tenim a Menorca. Els seus responsables han coincidit en la il·lusió com a valor afegit per a les hores de dedicació que implica. La viabilitat econòmica hi és. L’altre factor crucial és el paper del consumidor. La seva conscienciació, la coneixença del que hi ha darrere cada producte... Això derivarà en una aposta no pel producte més barat del mercat, sinó pel producte que més ens interessi consumir.
Volem donar les gràcies a totes les persones que estan fent possible aquest Estiu 0: als participats en viu i en línia, als tècnics de so i càmera, a la brigada de l’Ajuntament de Maó per les cadires, a tot l’equip del GOB per la gran feina i motivació incondicional, a Verlaat per la música festiva i les lletres reveladores del darrer dia, a les finques de Custòdia Agrària pel tastet sa i sostenible de què vam poder gaudir, i especialment al Fons Menorquí de Cooperació per donar-nos l’oportunitat de generar aquests espais tan necessaris.
L’última jornada, per lligar tot el que hem parlat, serà el dimecres dia 26 d’agost. Des de l’organització pensam que estan sortint idees molt interessants, i fins i tot algunes iniciatives de treball en xarxa. Hem identificat alguns problemes d’arrel que semblaven ignorats. Han sorgit també alguns dilemes a perfilar. La setmana que ve serem al terrat del Molí per canalitzar la feina feta fins ara i per convenir quin camí podem seguir.
Trobareu la tercera sessió d’Estiu 0 al canal de YouTube del GOB.
https://www.youtube.com/watch?v=nCsdQ7MW2-M&t=11345s
Fins dimecres...i seguim!
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1971 lectures