Segon article dedicat a conèixer amb detall l'origen i característiques de les grans rotondes soterrades que el Consell Insular proposa fer entre Maó i Alaior. En aquest cas, ens centram amb la què es pretén ubicar vora el creuer entre la carretera general i el camí de Rafal Rubí i Alcaidús.
Què proposa el projecte oficial?
El camí de Rafal Rubí enllaça la carretera general amb el camí d'en Kane. A l'altra banda, passa vora el lloc d'Alcaidús i tot d'una es bifurca i permet anar cap a Torralba o cap a Sant Climent. Tant una banda com l'altra tenen molt poc tràfic de vehicles a motor. En canvi, es tracta d'itineraris bastant usats per bicicletes o cavalls.
El creuer d'aquest camí amb la carretera general es troba situat vora una corba (en direcció Alaior) i proper a un canvi de rasant (en direcció Maó). Per tant, les maniobres de girs a l'esquerra o travessada perpendicular de la carretera en aquest punt es realitzen a zones amb poca visibilitat, tot i no figurar com un punt negre en l'estadística d'accidents.
El projecte del Consell Insular desvia la sortida del camí un poc cap a ponent i hi dibuixa una gran rotonda ovalada situada a un nivell inferior a la carretera. Per tant, l'obra va acompanyada de construcció de ponts i carrils afegits a cada banda per accedir i per sortir del canvi de sentit.
La carretera actual té 9 metres d'amplada en aquest tram. L'amplada que agafarà amb la rotonda i els carrils afegits d'accés i sortida és de 80 metres. Si es mesura longitudinalment, l'obra afectarà a uns 500 metres de l'actual carretera. L'àrea que quedaria transformada és de devers 20.000 m2.
Què proposava el projecte tècnic guanyador del concurs?
Igual que passa amb el cas de Biniai (explicat en el primer article), el projecte que va guanyar el concurs convocat pel Consell Insular, no incorporava aquesta rotonda soterrada. El projecte prestava molta més atenció a les afectacions paisatgístiques i evitava entrar en els desgavells que ara trobam en la documentació que ha sortit a exposició pública.
El projecte guanyador plantejava en aquest indret construir un pas inferior tipus marc, que permetés creuar el camí per sota la carretera general. Combinant aquest pas amb una connexió del camí amb la carretera amb un sistema de mitja lluna a cada banda, permetria un canvi de sentit.
La gran rotonda soterrada que ara es pot veure a la il·lustració, també en aquesta ocasió va ser incorporada després d'haver-se adjudicat el concurs. Per tant, no respon a criteris tècnics sinó polítics.
Què ha proposat el GOB?
Actualment, el camí de Rafal Rubí i Alcaidús tenen una connexió amb la carretera de gairebé de 90 graus, la qual cosa obliga als vehicles que hi volen entrar a frenar sobre el mateix carril de circulació. Si els vorals (arcenes) s'ampliassin, passant dels 1,25 metres actuals a 2,5 metres, podrien fer la funció de carrils de desacceleració per accedir al camí (com el sistema que hi ha per accedir a les instal·lacions de butà des de Maó).
Per solucionar el canvi de sentit, es va proposar a les al·legacions buscar sengles llocs allunyats de la corba, per ubicar-hi una mitja lluna en un indret amb prou visibilitat (com en el creuer actual de Talatí). Per accedir a aquestes mitges llunes es podria usar el voral ampliat.
El GOB ha demanat formalment la retirada de la rotonda soterrada d'Alcaidús, perquè hi ha alternatives manco impactants a nivell de paisatge i territori afectat, i significativament més econòmiques.
Sense dubte que aquesta gran infraestructura, injustificada per l'existència d'un camí d'ús molt minoritari, contribueix de manera important al pressupost estimat d''onze milions d'euros previst per gastar-se entre Maó i Alaior i suposa una trava important perquè les empreses menorquines puguin accedir amb possibilitats d'adjudicar-se l'obra de millora de la carretera.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 15315 lectures