Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Finalitzen les colònies ambientals del GOB d’aquest estiu

Pestanyes primàries

Poc després del solstici d’estiu vam iniciar la bateria de colònies ambientals d’enguany! Per tercer any consecutiu apostant per tres activitats diferenciades per edats: les colònies infantils, les juvenils i la ruta dirigida a joves.

Mongofra Nou, dins el parc natural de l’Albufera des Grau i la part més salvatge del nord de l’illa ens han proporcionat el marc incomparable per xalar aprenent col·lectivament valors ambientals, de respecte, convivència i autonomia, tot en contacte ininterromput amb la natura.

La darrera setmana de juny van començar les primeres colònies a Mongofra Nou amb els més petitons, on el valor natural extraordinari de la zona no ens podia inspirar més per a iniciar el que seria, per a molts i moltes, la primera experiència de convivència fora de la llar.

Més d’una vintena de fillets i filletes d’entre 7 i 9 anys van viure cinc dies plens d’aventures i aprenentatges, on l’eix central d’enguany va ser el descobriment i treball sobre les aus migratòries, el seu importantíssim paper al planeta i els ecosistemes i les seves grans funcions en relació a la diversitat biològica; la dispersió de llavors, el control de plagues en cultius i la pol·linització de plantes.

A partir d’un eix temàtic amb quatre personatges que ens anaven visitant i acompanyant a descobrir i aprendre continguts. Com a personatge principal i fil conductor teníem na Rutxi, una oronella que fa el niu i ve a criar a Mongofra cada estiu, i les seves tres amigues migratòries: Na Camila una cames de jonc, au aquàtica migratòria que fa niu a les salines de Mongofra, entre altres zones humides de Menorca, en Tortell l’Estornell que també, juntament amb el seu gran estol, hi fa la temporada d’hivern, i en Vinil, un rossinyol, conegut i romàntic ocell que a banda d’ensenyar-nos cançons i danses populars ens va fer aprendre moltes coses sobre els muscicàpids. Cada personatge ens ha donat peu a treballar diferents continguts de forma divertida, a partir de tot tipus d’activitats com gimcanes, jocs cooperatius, sensorials i tallers, sent-ne els infants protagonistes de la història i dels seus processos d’aprenentatge.

A la vegada vam dur a terme activitats ambientals en relació al medi marí, la fauna i flora que ens envolta, i vam treballar la cura i l’estima a la natura i l’entorn.

La següent setmana, aquesta vegada tota sencera, un gran grup de fillets i filletes van conviure a Mongofra. La xifra de 50 participants la vam optimitzar en dos grups dividits per edats, amb dinàmiques d’activitats separades però convivència compartida.

Durant aquests campaments mantenim l’eix temàtic de les aus migratòries a través dels personatges ja presentats, però amb activitats adaptades al desenvolupament cognitiu i evolutiu de cada grup d’edat.

En aquesta ocasió vam poder elevar el contingut de les activitats i estendre les reflexions al consum responsable i als perills derivats del canvi climàtic i l’acció humana que pateixen aquestes aus.

Conviure, envoltar-se de natura, les tasques conjuntes, la calma de les vetlades, l’ecosistema de les platges del Sivinar, l’adrenalina i cooperació en els jocs, fer amics i amigues nous i retrobar-te amb vells companys/es de ben segur que han proporcionat un sac d'inoblidables i noves experiències i aprenentatges per als qui han pogut gaudir de l’aventura.