Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Grans hotels, o com perdre el tren de l'evolució

Pestanyes primàries

La polèmica en relació a les condicions que s'haurien d'exigir als grans hotels que es van quedant obsolets, compta amb exemples paradigmàtics. A l'Arenal d'en Castell s'ha presentat un projecte impropi del segle XXI, sense paràmetres ambientals i que ni tan sols preveu connectar-se a la nova depuradora. És la conseqüència de fer normatives a la carta que no responen a l'interès general.

L'Ajuntament des Mercadal va anunciar a la seva pàgina web l'exposició al públic del projecte de reforma i rehabilitació d'un dels hotels construït als anys setanta i que ja presentava problemes d'estructura. Aquests dies, l'anunci s'ha publicat també al BOIB.

La companyia, propietat de la família Matutes, va anunciar que tancava l'activitat hotelera i que abordaria una reforma estructural en una aposta per la qualitat i per accedir a una gamma més alta. Van començar unes obres d'urgència per a tractar les estructures, però l'obra es va paralitzar perquè els treballadors van denunciar que feia mesos que no cobraven. Després es va veure que també s'havien iniciat reformes interiors sense comptar amb llicència.

El GOB ha consultat el projecte a exposició pública i les seves característiques fan dubtar de qualsevol evolució.

El projecte presentat no aprofita l'actuació per a millorar les condicions ambientals de la instal·lació. No es preveu aprofitament d'aigües pluvials, no hi ha incorporació d'energies renovables, no hi ha cap esforç per evitar l'ús de materials contaminants durant la reforma, no hi ha cap plantejament per a disminuir l'impacte paisatgístic de l'edifici...

Tampoc hi ha un esforç per a reduir places i incrementar la qualitat de l'oferta. De fet, el projecte es presenta per treballar amb 528 places turístiques, quan només en consten 501 d'autoritzades. Cal veure, per tant, si les 27 places excedents responen a ampliacions de capacitat que no estiguin emparades amb llicència i puguin implicar la presència de zones fora d'ordenació, la qual cosa duria un enfocament diferent del procés de tramitació.

Així mateix, no queda gaire clar el tema de l'aparcament. El projecte presenta una capacitat de 42 places d'aparcament, quan els condicionants previs amb què es va tramitar l'hotel existent plantejaven una capacitat de 101 places d'aparcament. Cal analitzar si aquest condicionant s'ha vist cobert en algun moment i si l'espai destinat a aparcament s'ha usat per a altres usos no emparats en llicència.

Però entre les citades mancances ambientals de la iniciativa, sens dubte destaca el fet que no es contempla la connexió a la xarxa de clavegueram per tal que les aigües residuals provocades (estimades en 123.500 litres/dia) siguin tractades a la nova EDAR que s'ha construït a la zona.

El projecte preveu una depuradora pròpia, però no clarifica on aniran a parar les aigües depurades. Al respecte, s'han de recordar els sistemes que ha vingut usant la urbanització de l'Arenal d'en Castell per gestionar les aigües residuals, això és, un emissari per surt per Calesmorts (a llevant de Punta Grossa) i un pou d'infiltració situat un quilòmetre endins de la costa, a tocar de la zona urbana de Son Parc. El GOB demana que es presenti una autorització actualitzada per saber si aquests sistemes precaris encara es poden mantenir operatius.

En definitiva i en opinió del GOB, es tracta d'una iniciativa per intentar allargar 50 anys més un model hereu dels anys setanta però impropi del segle XXI on totes les polítiques s'estan esforçant per a buscar la reducció d'impactes i la compatibilitat ambiental de l'economia.

Quan es coneixen casos concrets, s'entén millor la necessitat de posar en marxa normatives exigents que permetin fer evolucionar les instal·lacions turístiques que es van construir als inicis d'aquesta activitat a l'illa.

Per aquests motius, resulten tan decebedores les disposicions com la del recent Decret de mesures urgents del Govern Balear o de la Llei Turística, on s'eximeixen els hotels antics dels requisits que cal demanar a qualsevol obra de rehabilitació integral. És la millor manera de perdre el tren de l'evolució.