El GOB ha enviat un informe complet sobre els problemes ambientals que genera la central elèctrica de Menorca a la nova Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per a demanar una regulació favorable a les energies renovables que rebaixi la contaminació.
A l'escrit enviat la setmana passada, el GOB descriu i documenta diferents apartats de la problemàtica derivada de tenir una central elèctrica que funciona cremant fuel i gasoil.
Així, es parla dels expedients de sanció oberts per abocar més aigua calenta i clorada al port de la permesa, o per haver funcionat durant set mesos seguits sense controladors d'emissions.
S'explica com es van instal·lar turbines que no complien la normativa vigent fent-les passar per motors d'emergència, que després han passat a funcionar molt més de les 500 hores anuals màximes.
S'ha adjuntat l'estudi del Centre Nacional d'Epidemiologia que senyala la central com un dels principals focus contaminants a nivell d'Estat que afecten la salut. També s'ha enviat l'informe sobre els costos econòmics que la central provoca en termes ambientals i de salut, que l'Agència Europea del Medi Ambient estima entre 91 i 257 milions d'euros anuals.
S'adverteix així mateix que la pèrdua de la connexió del cable submarí amb Mallorca, que inexplicablement no disposava de cap pla de manteniment ni de substitució, ha implicat, d'un dia per l'altre, que la central hagi d'augmentar la seva activitat un 15 %, la qual cosa agreuja els paràmetres abans exposats.
S'informa també a la Ministra que Menorca no disposa més que d'un 3 % d'electricitat d'origen renovable i se li demana un tracte diferenciat i urgent per a poder pal·liar la situació ambiental derivada de l'actual producció amb combustibles fòssils.
Per últim, el GOB explica que la conducció d'aigua depurada que l'empresa Endesa està promovent per injectar a la combustió de la central és una tecnologia que serviria per rebaixar únicament els gasos NOx, però que no serveix per baixar les emissions de CO2, tampoc per eliminar les perilloses partícules actuals i que, a més, podria contribuir a agreujar les deposicions de derivats de sofre.
Tampoc es comparteix des del GOB l'aposta per solucionar aquests problemes quan es tenguin dos cables submarins, com han apuntat de vegades representants o portaveus de l'empresa. Ara no en tenim cap de cable i encara no sabem quan en tindrem un. Molt manco quan en tindrem dos.
En opinió del GOB, l'aposta d'esperar a tenir dos cables per després activar centrals més eficients a Mallorca torna a ser la tradicional estratègia de no fer res perquè tot segueixi igual. Menorca no pot continuar amb una central elèctrica obsoleta a tanta activitat. I la millor manera és reduir les hores de funcionament a partir de generar energies renovables a la pròpia illa.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3742 lectures