El Fòrum d’ONG de Menorca organitza unes jornades al llarg del mes d’octubre per donar eines a la feina de les entitats socials. La Junta del Fòrum considera que a l’illa s’està produint un debilitament del pes real de la societat civil que perjudica la presa en consideració de propostes noves i d’un autèntic diàleg d’idees. Després de massa anys en què el mercat i les institucions han decantat el paper de la societat civil, ara ens trobam que manquen innovadors compromesos en l’economia i escassegen els polítics amb experiència ciutadana de base. Gran part del lideratge i els referents de la nostra comunitat insular abans sorgien d’un món en el qual les entitats tenien molt més protagonisme. Aquests anys de crisi, segons la Junta del Fòrum, fan més evident la superficialitat de formes i continguts del lideratge social. Cal retornar a una societat civil viva capaç de generar nous camins i noves maneres.
Durant tots aquests anys hem sentit com totes les formacions polítiques empraven la participació ciutadana i el suport a les associacions per generar simpaties i ajornar crítiques, mentre en la realitat han consolidat un sistema burocràtic i polític per ocupar l’espai de les associacions des de les institucions; com si polítics i funcionaris necessitassin acaparar els àmbits de les associacions per justificar l’existència. Mentre feien açò s’oblidaven de les funcions específiques pròpies de les institucions, gestionar amb eficiència i eficàcia, i també s’oblidaven d’un altre aspecte important: fomentar la vivesa, la independència i la fortalesa de la societat civil. Molts polítics ho han entès malament: han pensat que una societat civil forta atemptaria contra les seves conveniències electorals, i per omissió o per acció han debilitat el pulmó de la comunitat insular. Ara ens queda una societat civil debilitada i una comunitat política malaltissa. La comparança amb el Euskadi i Catalunya amb aquest sentit pot resultar il·lustrativa.
Malgrat que Menorca compta encara amb un teixit associatiu important, aquesta afronta una sèrie de problemàtiques. Si volem que les associacions continuïn essent uns agents sociopolítics amb incidència real a la societat, consideram necessari replantejar-nos la nostra manera d’organitzar-nos.
Les jornades, idò, han de servir per proporcionar-nos noves idees en la gestió de les organitzacions, tot incorporant els avanços tecnològics i del coneixement de camps com la comunicació, el finançament de les entitats i els recursos humans. Així doncs, són unes jornades amb una vessant molt pràctica i amb caràcter positiu, que permetin conèixer i compartir les problemàtiques de les associacions, donar respostes i generar una major confiança per fer front als reptes de futur.
Les jornades consistiran, per una banda, en tres tallers sobre els aspectes de comunicació, finançament i cultura organitzativa. Tindran lloc els dijous 4, 11 i 18 d'octubre al Centre de Convencions des Mercadal, de 18:30 a 21h.
- 4 d’octubre: sobre els reptes de comunicar, per Jaume Albaigès.
- 11 d'octubre: "Finançar entitats en temps de crisi" per Joan Sánchez.
- 18 d'octubre: sobre l'experiència del teixit associatiu basc, pel grup Eutokia.
Per altra banda, com a cloenda el dissabte 27 d’octubre es realitzarà al lloc de Son Putxet una trobada de les associacions, de les 10h a 20h. La finalitat és, en una primera part, recollir les idees sorgides en els tallers per tal de trobar les vies per poder-les aplicar; i, en una segona part, debatre fórmules per millorar la coordinació entre les associacions. Com a dinamitzadors dels debats comptarem amb Aina Tejero i Silve Pons.
Trobareu més informació a la nostra pàgina web: http://forumongmenorca.org. Col·laboren en les jornades els ajuntaments des Mercadal i d’Alaior, Associació Aladern, Cooperativa San Crispín, Colonya Caixa Pollença, PROQUAME i Diari Menorca.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3690 lectures