Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

La carretera pendent

Pestanyes primàries

Han passat més de dos anys des de la paralització de les obres del tram Maó-Alaior de la carretera general de Menorca. El GOB manifesta la seva preocupació per no haver-hi encara un resolució que permeti reconduir les enormes intervencions projectades als creuers de Rafal Rubí i l'Argentina.

La tardor de 2105 la UTE d'empreses que executava les obres adjudicades l'anterior mandat, acceptava rescindir el contracte i l'acord formal es signava a principis de 2016. L'empresa demanava un sobrecost de 2,5 milions d'euros, que el Consell no va acceptar. Quan faltaven cinc mesos per acabar el termini atorgat, només s'havia executat el 20 % de l'obra prevista.

A partir d'aquí, va començar un llarg camí per veure si es podien reconduir els principals impactes paisatgístics, que molta gent considerava no justificats i que van motivar una intensa campanya de protestes entre 2013 i 2015. Les construccions iniciades vora Rafal Rubí i l'Argentina centren des de llavors les mirades de la gent que espera que l'equip de govern, conformat per formacions que s'havien manifestat clarament en contra d'aquestes estructures, prengui la determinació.

En el cas de l'entrada de l'Argentina, es va descobrir que l'estructura iniciada no havia respectat els requisits tècnics de drenatge que s'havien imposat a l'hora d'autoritzar l'obra per part del Govern Balear. En un llarg tràmit per analitzar la millor sortida a aquesta situació, la Comissió de Medi Ambient del Govern, va dictaminar amb resolució publicada al BOIB de 09/11/2017, que s'optava per l'alternativa de demolir l'obra executada i aplicar una intersecció a nivell.

Pel que fa al creuer transversal de Rafal Rubí, diverses entitats han demanat que es busqui la manera de disminuir l'impacte paisatgístic a l'entorn de les navetes existents en aquell indret i que, amb l'obra inicialment prevista, quedarien a 50 metres de la via. El pont elevat transforma de manera radical la visió del jaciment i això contradiu seriosament les recomanacions fetes per la UNESCO respecte del patrimoni arqueològic.

La reivindicació ciutadana no discutia la necessitat de millorar l'entrada d'Alaior, que està quasi enllestida amb una intervenció d'envergadura. I entre Ferreries i Ciutadella, malgrat l'impacte que molts consideren exagerat de l'entrada al Pilar, s'han pogut eliminar els enllaços de doble nivell de dalt la costa Nova, davant Son Sintes i davant Es Tudons.

Però el tram entre Maó i Alaior, que va ser el detonant de la mobilització ciutadana, roman a l'espera de decisions que tornin a posar Menorca al nivell que es mereix. La nostra illa és la que té les carreteres més segures i vol mantenir l'equilibri entre el progrés ben entès i  la conservació dels atractius propis. Per aquests motius, es demana coherència i decisió.