Reduir les emissions contaminants és una qüestió de salut i d'obligació normativa. La notícia que sorgia ahir advertint que el Govern Central no accepta canviar el combustible de la central tèrmica de Maó requereix més explicacions.
Fa un temps que es ve negociant amb Endesa perquè la central que genera electricitat a Menorca a partir de fuel i de gasoil, pugui passar a cremar gas portat amb vaixell. Això permetria estalvis significatius en emissions de CO2 (un 30 %), de SO2 (100 %), de Nox (50 %) i partícules (100 %).
Semblava un bon camí per una transició energètica que ha d'anar incrementant renovables però que igualment requereix d'una central que subministri energia quan calgui. L'esperança és que en uns anys es pugui disposar de tecnologies com la de l'hidrogen, que podria obtenir-se de l'aigua del mar i produir només vapor d'aigua en la combustió.
El problema de les emissions que contaminen l'atmosfera afecta la salut del planeta i també la salut de les persones. Tothom coneix la relació que aquesta activitat té amb el canvi climàtic, però fa poc es va difondre un estudi del Centre Nacional d'Epidemiologia, on Maó surt marcat com una de les zones amb més afectació per emissió de substàncies cancerígenes. També hi surt Alcúdia, que alberga la central des Murterar.
La reducció en l'emissió de substàncies contaminants és també una obligació legal actualment. En 2020, la central tèrmica de Maó podria quedar fora de la legalitat si no fa una reconversió important. L'opció de canviar el fuel i el gasoil actual, per gas, sembla una bona solució. Però Endesa fa temps que en tramita una altra, que ja no sembla tan bona.
La idea de l'empresa seria instal·lar uns filtres a la ximeneia per capturar gran part dels contaminants. Però aquests filtres s'han de netejar permanentment amb aigua, que seria abocada al clavegueram. Això voldria dir enviar els contaminants a la depuradora pública Maó-Es Castell, que no està preparada per tractar substàncies d'aquest estil.
Així, si es posàs en marxa aquesta proposta dels filtres, el problema que actualment genera una empresa privada es traspassaria a una instal·lació pública. L'aigua de la depuradora no es podria reaprofitar i la que es llancés al mar per l'emissari tindria nous contaminants. Això no és una solució acceptable.
Actualment, la central tèrmica de Menorca és responsable aproximadament del 60 % de les emissions de CO2 de l'illa. Recordem que només tenim un 3 % d'energia que prové de fonts renovables. Un augment en aquest sentit, permetria reduir l'activitat de la central.
Però l'ampliació del parc solar de Son Salamó, que podria significar arribar a un 20 % en renovables, també fa temps que es troba paralitzada a Madrid, perquè el Ministeri d'Indústria ha d'autoritzar la connexió de l'energia solar generada a la subestació elèctrica de Ciutadella.
El GOB confia que el Govern Balear continuï la feina política per intentar millorar la preocupant situació de la central menorquina. Que els diputats a Madrid gestionin per desbloquejar els tràmits del Govern Central (per fer funcionar la central amb gas i perquè es pugui executar Son Salamó). I que les institucions que hagin d'autoritzar qualsevol modificació, posin sempre per davant els interessos generals.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 10669 lectures