La pèrdua de connexió elèctrica entre Mallorca i Menorca per l'eliminació del cable que es trobava en males condicions, mostra un escenari pitjor que el que teníem fins ara. Les dues illes hauran de contaminar més que abans i això fa que sigui més urgent una reacció institucional i ciutadana cap a les energies més netes.
Ajuda'ns a demanar més control per la central elèctrica.
Problemes actuals a la central elèctrica
A la central de Maó és on s'originen devers el 60 % de les emissions contaminants de Menorca. Però fins ara rebíem per cable un 15 % de l'electricitat total consumida, que ens arribava de Mallorca amb el balanç d'excedents de les dues illes. Ara s'haurà de fabricar aquí i, amb la poca eficiència de la central, implicarà augmentar la proporció d'energia generada en un percentatge molt major.
La nostra central funciona amb tres motors dièsel que consumeixen fuel i amb cinc turbines que gasten gasoil. D'aquest procés sorgeixen quatre grans grups d'elements preocupants: Diòxid de carboni (CO2), òxids de nitrogen (NOx), Diòxid de sofre (SO2) i Partícules (que són sobretot impureses i materials incremats).
El desembre passat, el GOB va enviar al Govern Balear un escrit detallant possibles incompliments en el funcionament de les instal·lacions. El Govern ja ha anunciat que s'obrirà un expedient sancionador, entre d'altres coses perquè en 2016 es va funcionar sense control de mesurament d'emissions durant 7 mesos.
El GOB està enviant ara cartes al Govern perquè s'instauri a Maó un lector públic d'emissions (els que hi ha ara els gestiona la mateixa companyia) perquè qualsevol persona pugui comprovar, al moment, el nivell d'emissions de cada substància preocupant.
La necessitat de les renovables
Menorca no arriba al 3 % en generació elèctrica a partir de renovables. Com a la resta de l'Estat, s'està patint el fre que el Govern Central ha aplicat sobre les tecnologies més netes de producció energètica.
Però en altres ocasions ja s'ha demostrat que produir quilowatts a aquesta illa amb combustibles importats de fora surt més car que fer-ho amb renovables. No parlem de l'enorme diferència ambiental d'ambdues fonts.
Per aquests motius, des del GOB creim que ha arribat el moment de fer un front institucional per anar a demanar davant el Govern Central que Menorca tengui un tractament energètic diferenciat, pel fet de ser illa i també per ser Reserva de Biosfera.
El gas transitori a la central
Mentre no avancin significativament les tecnologies d'acumulació, la central tèrmica seguirà sent necessària per produir energia quan no en donin les renovables. Per aquests motius, el GOB es mostra favorable a canviar els actuals combustibles (fuel i gasoil) per gas. Només amb aquest canvi, els nivells de CO es poden reduir cap un 30 % i els sofres i les partícules quasi totalment.
Es considera molt important aprofitar qualsevol nova inversió a la central per plantejar aquesta nova orientació, que seria molt beneficiosa en termes ambientals i fàcilment amortitzable per la diferència de cost dels combustibles.
Pel que fa als òxids de nitrogen (NO i NO2) es solen produir quan hi ha contacte de l'aire amb combustions de gran temperatura (a partir dels 1200 graus). Llavors el nitrogen que hi ha a l'aire (un 78 %) s'enllaça i provoca gasos que tenen una important incidència negativa en la salud. Els NOx no depenen tant, idò, del combustible com de la forma de cremar.
La tecnologia d'injectar aigua i altres alternatives
Per fer front a les emissions de NOx, que ja superen el màxim permès per la normativa europea, Endesa està proposant portar una gran quantitat d'aigua de la depuradora de Maó i Es Castell (95.000 m3). Amb la injecció d'aigua, es disminueix la temperatura de combustió i baixa el nivell d'òxids de nitrogen. Però aquesta idea té la dificultat que cal portar l'aigua des des Castell fins a la central. Una obra gran que té les traves de qualsevol intervenció d'aquest estil.
Potser Endesa hauria d'estudiar també l'opció d'instal·lar la tecnologia existent que permet treure oxigen de l'aire i injectar en la combustió únicament oxigen. En no connectar amb les molècules de nitrogen, no es produeixen gasos NOx i no cal una obra tan complexa.
L'estalvi factible
Diuen que el quilowatt més ecològic és aquell que no es produeix. Menorca té molt camí a recórrer també en aquest camp. L'estalvi energètic aplicat als edificis, els sistemes d'aïllament, la implantació generalitzada de solar per escalfar aigua i altres mesures d'eficiència, poden traduir-se en estalvis molt grans, que es reflectirien en reducció d'emissions.
L'error de canalitzar gas a les cases
La possibilitat d'aplicar gas a la central no té res a veure amb un altre projecte que la companyia Gas Natural intenta impulsar a Menorca, que consisteix en construir un gran xarxa de conduccions per tota l'illa (més de 500 kms de síquies) per dur gas canalitzat a les cases.
Aquesta obra, pròpia de fa quaranta anys enrere, s'està forçant sense cap estudi de mercat que mostri els beneficis. De fet, si s'aconseguissin tots els clients que preveu la companyia, l'estalvi en emissions seria només de l'1,6 %
Per contra, és fàcil preveure que si es fa una obra faraònica com aquesta, després s'aplicaran penalitzacions cap a d'altres alternatives, per obligar a consumir el gas i així poder amortitzar l'operació.
Ajuda'ns a racionalitzar el problema energètic
Enguany es compleixen 25 anys de la declaració de Reserva de Biosfera. La transició cap a energies més netes no es pot seguir retardant. Ajuda'ns a fer possible aquesta millora. Col·labora amb la campanya que estem fent perquè es controlin les emissions de la central tèrmica.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4292 lectures