El paisatge a la nostra illa, com passa a gran part de la Mediterrània, és el resultat de la interacció ancestral entre l'espècie humana i el substrat biofísic de cada indret. Fa tants de milers d'anys que s'està interactuant, que també la majoria de les espècies silvestres depèn d'aquesta relació.
Això és especialment destacat en les coses relacionades amb la gestió agrària, que és el sector que gestiona la major part del territori. Per aquests motius és tan important mantenir una activitat agrària responsable amb els valors del seu territori.
Aquest passat diumenge, el programa A peu per Menorca, després del descans de l'estiu, va dedicar la seva excursió a visitar dues explotacions agràries que tenen signat acord de custòdia del territori, però que representen models diferents.
A les 10 del matí, 65 persones es van posar en marxa des del polígon industrial de Maó pel camí Vell d'Alaior. El seu primer objectiu era la finca d'Algendaret Nou. Allà es va poder parlar amb dues de les tres persones que treballen i viuen al lloc. Una explotació agrària que ha anat diversificant la seva producció i que s'ha orientat a l'autoabastiment i al respecte ambiental.
Algendaret Nou té vaca vermella, de la que extreu un formatge excepcional i gairebé únic al mercat, i una carn de gran qualitat que s'esgota en el mercat local. També tenen porcs negres, gallines, abelles i horta. De la gran quantitat d'ullastres de la finca, fan llenya per arader i compost per a les tanques de conreu. Amb certificació ecològica, promouen el comerç directe.
El passeig per les seves tanques denota un lloc treballat amb molta cura, amb parets conservades i ullastres esporgats. On la viabilitat econòmica és perfectament compatible amb la conservació dels valors naturals i patrimonials.
Els caminants van anar avançant fins arribar al camí de Biniai Nou, la segona explotació que es visitava. Abans d'entrar-hi, es va fer un recés per explicar un polèmic projecte que es vol promoure a la finca veïna, Binaiet Vell. Es tracta d'una indústria de reciclatge de materials de construcció i demolició que es pretén ubicar en sòl rústic. Requereix una planta de 52.000 m2, amb la construcció de naus, magatzems, oficines, sales de maquines i demés. Amb l'obertura d'un nou accés habilitat per a la maquinària pesada i amb l'ampliació de la carretera general per incorporar dos nous carrils per entrada i sortida de camions de gran tonatge.
Tot plegat, una gran transformació de sòl rústic que resulta difícil de comprendre quan a pocs minuts es disposa d'una enorme ampliació del polígon industrial que no s'està usant, i que ja compta amb tots els serveis de vials, abastiment elèctric, aigua, etc. Per contra, per poder ubicar la planta en sòl rústic es necessita la declaració d'interès general per part del Departament de Territori del Consell Insular. Totes les finques dels voltants hi presentaran al·legacions.
La visita que es va fer a continuació a Biniai Nou també va resultar força interessant. Es tracta d'una explotació agrària en actiu, que també té certificació ecològica i acord de custòdia del territori, però que l'ha vinguda gestionant el propietari en hores lliures. Per això s'ha apostat per races molt rústiques, que requereixen poca dedicació i que saben buscar-se la vida disposant de pocs recursos.
La finca produeix carn de gran qualitat. Amb la mescla de vaca xerolesa i un mascle negre-avileny, es combina un ramat d'alta producció càrnia amb una rusticitat que permet aprofitar bona part de la vegetació silvestre que neix espontàniament. També es tenen exemplars de cavalls de raça espanyola, de port molt elegant, les cries dels quals es venen a Alemanya.
Es va poder veure una de les aplicacions del programa de custòdia del GOB. Es tracta d'un sistema amb energia solar que extreu de manera autònoma l'aigua d'un aljub que recull la pluja, de tal forma que les piques del bestiar sempre estan plenes. A cada pica, s'ha instal·lat una rampa d'accés per facilitar l'abeurament de la fauna silvestre.
A les 13 h, un servei de bus recollia els excursionistes i els tornava al punt de sortida. Va ser un matí encara prou calorós però ben aprofitat.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4010 lectures