Impedir que els edificis augmentin de volum
El contenciós impulsat pel GOB contra l'ampliació dels hotels de Son Bou va fent passes, no sense dificultats per la resposta municipal.
Recordem que l'empresa Melià va presentar en 2017 un projecte per ampliar de manera significativa els grans hotels existents en primera línia de mar a la platja de Son Bou, uns dels edificis més impactants que existeixen al litoral menorquí. Preveu ampliar l'edificació actual en 5.500 m2 i crear 2.250 m2 de piscines.
Analitzat el projecte i l'expedient històric, el GOB va advertir que els hotels incomplien la superfície de parcel·la, que segons la llicència concedida als anys setanta havia de ser de 25.000 m2 i era de poc més de 18.000 m2. A més, els edificis tenen parts construïdes no emparades o expressament prohibides a la pròpia llicència.
Després de repetits informes jurídics, que no feien més que refrendar la situació irregular, l'empresa promotora va presentar una petició per segregar i agrupar parcel·les, clarament amb la intenció de poder legalitzar la parcel·la hotelera.
L'Ajuntament ni mostra ni respon
Quan el GOB va conèixer que s'havia presentat documentació en aquest sentit, va demanar a l'Ajuntament poder consultar la proposta que feia l'empresa, però la resposta municipal va ser que no es podria veure fins que s'hagués pres una resolució definitiva.
De manera que es va concedir llicència per agrupar les parcel·les i el GOB ho va poder consultar quan l'acord ja estava pres. En repassar els documents, es va veure que s'estaven agafant parts que son zona verda i es comptaven com edificables. També es va advertir que es donava per bona una superfície que no és ni la que demana la llicència ni la que demana el Pla General.
Es va enviar un escrit a l'Ajuntament relatant amb detall d'aquests errors i demanant que la llicència fos revisada. No hi va haver resposta i, quan es va complir el termini per considerar desestimació per silenci administratiu, es va decidir iniciar la via judicial. La gran resposta ciutadana a l'import econòmic que això suposa, va facilitar molt l'aposta.
Contenciós interposat i peritatges realitzats
El passat mes de juny es va formalitzar la denúncia davant el Jutjat Contenciós de Palma. La sala va requerir a l'Ajuntament d'Alaior que enviàs la documentació relativa a l'expedient, però aquí tampoc hi va haver resposta.
Ha estat necessària una advertència de multes coercitives a l'autoritat i els empleats responsables, que el Jutjat va enviar el mes de novembre, perquè el consistori enviàs els documents.
Per la seva part, el GOB ha encarregat un alçament topogràfic de la zona així com un peritatge d'arquitecte, que analitza coordenada a coordenada la cartografia aprovada en els diferents planejaments que intervenen en el cas, tant el Pla Parcial, com el Pla General com el Pla Territorial Insular.
Dels peritatges fets, queda molt evidenciat que s'han agafat zones no edificables i s'han comptabilitzat com a parcel·la hotelera.
L'empresa Melià s'ha personat també en el Contenciós, de manera que ara la iniciativa judicial no només tindrà davant l'Ajuntament, sinó també la promotora de l'ampliació dels hotels.
En resposta al suport ciutadà rebut en aquest cas, el GOB anirà informant públicament de les novetats significatives que es puguin detectar.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1887 lectures