Amb informes tècnics i jurídics en contra, amb una ordre per escrit del Batle dient que la llicència s’ha de donar com sigui, amb dues companyies interposades que res tenen a veure amb la que té la concessió del gas. Al municipi des Migjorn Gran, la polèmica estesa de gas canalitzat agafa noves dimensions.
A finals de març de 2015, a un mes i mig de les eleccions, el Govern de Bauçà adjudicava a l’empresa Gas Natural Fenosa l’execució i explotació de les instal·lacions de distribució de gas natural a l’illa de Menorca. Una obra que implica obrir més de 500 quilòmetres de síquies pels carrers de la majoria dels pobles i urbanitzacions, i que no s’acaba d’entendre en el moment que tot el món aposta per les renovables.
De fet, aquesta Resolució era només el primer d’una sèrie de tràmits que són necessaris per a poder dur a terme les obres. Abans de començar les instal·lacions cal disposar de la declaració d’interès autonòmic, de l’atorgament d’utilitat pública, de l’autorització administrativa del Govern i de l’avaluació d’impacte ambiental. Cap d’aquests tràmits està realitzat en relació a les obres des Migjorn, però les màquines han alçat els carrers.
Els tràmits iniciats per una constructora
Va ser l’empresa constructora Antonio Gomila S.A. qui el mes de maig es va dirigir a l’Ajuntament per demanar poder instal·lar canonades de gas a diversos carrers del poble aprofitant que el Consell Insular li havia adjudicat les obres de pavimentació posterior a la fibra òptica. Antonio Gomila no té cap relació amb Gas Natural (que ara s’anomena Nedgia).
Gomila argumentava al seu escrit que col·labora amb una altra empresa que es diu Climaigas Menorca S.L., que actuaria com a promotora de l’obra. L’objectiu final, diu l’escrit, era poder oferir després l’obra a l’empresa que si té adjudicat el servei de gas, Nedgia Balears.
Els informes, desfavorables
Passats uns mesos de la petició de la constructora, el Batle es dirigeix per escrit als serveis municipals i els diu que posin les condicions que trobin necessàries, però que la llicència s’ha de donar.
Tant l’informe tècnic com l’informe jurídic emesos es manifesten explícitament desfavorables a la concessió de la llicència. Adverteixen que ni Antonio Gomila S.A. ni Climaigas Menorca S.L. disposen de l’autorització necessària per a instal·lar gas canalitzat. Adverteixen també que Nedgia (antiga Gas Natural Fenosa) encara està tramitant els requisits necessaris per fer les obres. I afegeixen que el planejament municipal des Migjorn no preveu la instal·lació de canonades de gas.
Però malgrat aquesta argumentació es va passar a votació i el Batle i dos regidors del Partit Popular van votar a favor i tres regidors socialistes en contra. Va quedar aprovat pel vot de qualitat del Batle.
La llicència canvia de mans
A finals de juny, després de la votació, es concedeix llicència a Antonio Gomila S.A. (no apareix Climaigas Menorca S.L. a la resolució). Al cap de tres mesos, Gomila diu que ha arribat a un acord amb Nedgia Balears i es concedeix el canvi de llicència, de manera que la promotora passa a ser Nedgia.
Recordem que, com s’ha citat i diuen els informes tècnics i jurídics, a Nedgia (antiga Gas Natural Fenosa) li falten diverses autoritzacions ben complexes abans de poder començar obres. Però a Migjorn Gran, com es veu a les fotografies, els carrers estan alçats.
Cercant la transparència
Poder consultar l’expedient de Migjorn no ha estat fàcil. El GOB ho havia demanat per escrit fa cinc mesos i ha estat necessari insistir-hi repetidament. Després de contrastar la informació existent, s’està preparant un recurs formal contra la concessió de la llicència.
A més, ja s’han presentat escrits per demanar la consulta dels expedients d’altres municipis on se sap que estan fent obres de gas: Es Castell, Maó i es Mercadal.
El GOB sempre ha manifestat la seva opinió contrària a haver d’alçar els carrers de tots els pobles per a possibilitar l’arribada d’una nova energia fòssil que, en el millor dels casos (si aconseguissin tots els clients estimats) no suposaria un estalvi d’emissions més enllà de l’1,6 %.
L’aposta energètica de Menorca s’ha d’invertir en renovables. El gas només tindria sentit si s’aplicàs directament a la central tèrmica, com a transició manco contaminant que el fuel o el gasoil que ara s’usa. O puntualment en indústries interessades. En opinió del GOB, la gran despesa de fer-lo arribar a les cases no respon a cap interès general. En qualsevol cas, no és acceptable cap tipus de tracte de favor i es seguirà treballant per evitar-ho.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 8429 lectures