Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

La lliçó de cala Corb i el perill de s'Altra Banda

Pestanyes primàries

Quatre anys de paràlisi per ignorar les lleis ambientals

A cala Corb, a la vorera sud del port de Maó, les obres per connectar la vorera amb el Moll d'en Pons han estat quatre anys aturades.

El motiu va ser el procediment usat per Autoritat Portuària, que va adjudicar una obra consistent en una passarel·la volada i de cop, sense cap tràmit ni autorització prèvia, es va canviar per un moll d'obra, amb dotzenes de camions abocant roques dins la mar.

Una passarel·la enganxada al penyal no té pràcticament afectació al medi marí, però tones i tones de roques que s'aboquen, és evident que transformen radicalment l'entorn.

Qualsevol territori sotmès a les normatives europees, fa dècades que, abans de provocar una transformació així, encarrega primer un estudi d'impacte ambiental, per saber quins valors hi ha i mirar si les coses es poden fer de la manera que provoqui manco pèrdues naturals.

Una afectació ambiental important

Però Autoritat Portuària sosté que, en ser Maó un port de l'Estat, no li és d'aplicació la llei d'impacte ambiental, que només -diuen ells- té vigència a les zones que són de competència autonòmica.

En canvi, si que li són d'aplicació les normatives estatals sobre les espècies protegides. De manera que, si una obra acaba afectant una espècie protegida, llavors s'entra en un terreny molt farragós d'informes, potencials sancions i autoritzacions específiques. Això és el que va passar a cala Corb.

L'abocament de roques sense cap control va afectar seriosament una colònia de corall protegit, que va quedar pràcticament arrasada. Si això ho hagués fet un particular, hauria tingut sancions i perill de ser perseguit per la via penal.

Davant els fets consumats, s'ha hagut d'esperar una resolució del departament ministerial corresponent, que ha obligat a contractar un servei científic per traslladar les restes de corall que queden a un altre indret del port de Maó. Quatre anys d'aturada i despeses afegides per no volen tenir en compte que les lleis ambientals són lleis iguals que les altres.

Una nova amenaça a la vorera nord: obres i dessaladores

Aquests dies passats, Autoritat Portuària ha tret a licitació la gestió dels amarraments de la vorera nord (zona coneguda com s'Altra Banda), així com els que hi ha vora l'illa del Rei.

Havent consultat els plecs de condicions, es dedueix que, qui tregui la concessió, podrà ampliar de manera molt significativa el nombre d'amarraments i, en conseqüència, les zones on s'haurien de posar noves instal·lacions. Als 390 amarres que existeixen en aquests moments, se n'hi podrien arribar a afegir uns 250 més.

Aquesta intenció contradiu dues coses importants. Per una banda, implicaria afegir un gran nombre de noves embarcacions, quan Menorca disposa d'un estudi de capacitat de càrrega nàutica que demostra que el litoral de l'illa ja està saturat des de fa més de 10 anys.

D'altra part, significa pretendre una alteració de noves zones sobre les quals no s'han fet estudis de valors naturals presents.

El plec de licitació preveu també que es puguin instal·lar diverses minidessaladores per servir aigua a les embarcacions. Però no s'explica què es pensa fer amb l'aigua de salmorra que generen les dessaladores i que, no cal ser molt perspicaç per deduir que es voldrà abocar dins el propi port amb el que això significaria d'alternació del medi natural.

El port de Maó és un port natural

La gran zona marina que troba refugi a Maó és un port natural, que alberga espècies protegides i que ofereix funcions biològiques importants. La dinàmica de pretendre continuar creixent cada any en noves infraestructures i, a més, fer-ho sense tramitar prèviament estudis d'impacte ambiental, serveix en safata la previsió de nous conflictes ambientals.

El GOB ha demanat que qualsevol nou pantalà es faci amb sistema de pilones i fingers (i no de morts amb cadenes) per reduir l'afectació al fons marí. Que a les llistes d’espera per aconseguir un amarre es doni prioritat a les embarcacions de construcció tradicional, vela o motor elèctric.

També es sol·licita que no s'apliquin increments d'amarraments pròxims a les zones on es fa marisc, atès que cal una aigua amb bones condicions i és interessant mantenir la diversificació econòmica dins el port.

Actuar amb visió de futur

Des del GOB es proposa que l'orientació del port de Maó estigui enfocada a la millora en la qualitat dels serveis nàutics així com a la millora de les instal·lacions de manteniment de barques del varador i no en l’augment de més embarcacions a la mar.

El nivell de saturació nàutica que mostren ja moltes cales durant l'estiu, així com la necessitat de recuperar valors ambientals que s'han perdut per excessos comesos en les darreres dècades, ens porten a demanar una nova aposta que ja no es basi en la quantitat, sinó en la qualitat.