Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

La reserva marina del nord requereix canvis

Pestanyes primàries

diving center fornells

L'organització Menorquins pel Territori i el GOB segueixen coordinant els seus esforços en temes marins. Ara han demanat alguns canvis en la gestió de la reserva marina del nord, on el retrocés de la fauna marina s'ha pogut comprovar amb un estudi.

A principis d'aquest 2017, les dues associacions van organitzar conjuntament una abraçada vora la torre de Fornells per cridar l'atenció sobre la situació d'elevat furtivisme que es detectava a la reserva marina. A això han seguit una sèrie de gestions amb les institucions públiques i els agents privats implicats.

El Govern Balear es va comprometre a fer un estudi per veure el nivell de biomassa pesquera que hi havia dins la zona protegida i el Consell Insular va agafar el compromís d'organitzar la vigilància de manera efectiva.

L'estudi fet aquest estiu pel Govern Balear mostra un declivi molt preocupant de la fauna marina. No se n'havia fet cap des de 2011. En les aigües més superficials, fins a 15 o 20 metres de profunditat, la població d'anfós ha baixat un 80 % a la zona de protecció integral, i un 70 % a la resta. L'escorball ha baixat un 80 % a cada zona, el tord un 70 % i un 40 % respectivament.

La reserva marina del nord de Menorca ofereix en aquests moments els resultats més baixos en biomassa de totes les reserves de Balears. El fet que la zona integral -on teòricament no es pot fer cap tipus d'extracció- hagi baixat fins i tot més que la resta, abona la teoria del furtivisme, que tendeix a anar als llocs on hi ha possibilitats de més peix.

Menorquins pel Territori i el GOB van presentar a la Comissió de Seguiment de la Reserva, una sèrie de propostes per disminuir la pressió pesquera i permetre que hi hagi una recuperació. S'ha de recordar que els primers anys de la reserva, quan hi havia una feina de vigilància més efectiva, la població de peix evolucionava molt favorablement i permetia la colonització de zones fora de l'espai protegit.

La Direcció General de Pesca ha acceptat alguns suggeriments i d'altres estan pendents de discussió. Per aquest motiu, les dues organitzacions conservacionistes han reforçat les seves peticions aquests dies. En concret, es demana:

  • Que la longitud de xarxa de tresmall passi dels 2000 metres actuals a 1000 m, com a mínim entre l'1 de febrer i el 30 d'octubre. A la zona que es pot pescar dins el port de Fornells, s'hauria de reduir a 500 metres, ateses les mides reals de la badia.
  • Que els limiti a 300 hams el palangró, tant dins com fora del port de Fornells. El port actua com a zona d'alevinatge i s'hi pesquen molts peixos de talles petites.
  • Que s'estableixin unes zones d'exclusió temporal de pesca, entre 1 de febrer i 31 d'agost. En concret, l'illa des Porros, Punta de Cavalleria i la part exterior est i oest del port de Fornells. Es demana que la zona d'exclusió es faci en base a la distància de la costa i no de la profunditat, perquè així és molt més fàcil fer la vigilància.
  • Que es redueixin sensiblement els dies de pesca recreativa dins la reserva.

La sensació és que aquest any s'ha incrementat la presència de vigilants i que s'estan coordinant millor els diferents cossos que la poden efectuar. El Consell s'ha compromès a ampliar els efectius de vigilància marina de cara al 2018.

L'objectiu d'aquestes iniciatives de MPT i GOB és que la reserva marina torni a actuar com una zona de recuperació de la fauna i permeti repoblar altres espais. Cal recordar que altres estudis fets a les aigües properes a Menorca sempre parlen d'un ecosistema bastant ben conservat, però que, fora de les zones amb certa regulació, es detecta una gran pressió pesquera de diferents orígens.

S'ha d'aconseguir que hi hagi un major compliment de les normatives que regulen aquesta activitat, tant professional com recreativa, i que com a mínim els espais amb figures de protecció puguin ser exemples a seguir.

Per aquests motius, s'ha rebut amb esperança l'anunci d'una nova reserva marina davant l'illa de l'Aire, així com les possibilitats de regular millor la part marina del Parc Natural de l'Albufera, que va des d'Addaia fins as Grau.