Una part significativa de la recaptació de l'impost turístic ha d'anar a pal·liar els efectes ambientals del turisme massiu. L'aigua és un tema que requereix prioritat d'atenció a Menorca.
El GOB ha enviat un escrit a la Presidenta del Consell Insular, Maite Salord, així com al Conseller de Turisme, Gabriel Barceló, per a demanar que la problemàtica de l'aigua pugui ser abordada també amb fons provinents de l'ecotaxa.
La temporada turística es coneix molt en les extraccions de l'aqüífer que es comptabilitzen a Menorca, de forma que els mesos forts d'estiu gairebé tripliquen les extraccions dels mesos d'hivern. En alguns municipis molt turístics, les extraccions es multipliquen per cinc.
El GOB ha recordat als responsables públics que la baixada que els aqüífers menorquins han experimentat en les darreres dècades no només afecta a la quantitat i qualitat de líquid disponible, sinó que també es tradueix en desaparició de fonts (que són punts on l'aqüífer brolla), disminució de zones inundades o assecament molt ràpid de les lleres dels torrents que es troben en zona permeable. Tot això afecta seriosament la disponibilitat d'aigua a l'estiu en el medi natural.
En aquest context, augmentar la disponibilitat del recurs a partir de recuperar els costums tradicionals (vigents fins fa 40 anys) d'aprofitar les aigües pluvials, és una bona aposta per a disminuir extraccions d'aigua que, en la seva majoria d'usos, no cal que compleixi tots els paràmetres de potabilitat.
Hi ha una gran part de la xarxa de sanejament públic existent a l'illa que es troba connectat amb la recollida de pluvials, amb la qual cosa les infraestructures se saturen en cas de pluges significatives. Quan es donen aquests episodis, l'arribada de cabal a les depuradores es massa gran, i els gestors han de deixar passar les aigües mesclades, sense depurar, directament a abocar-se al medi, amb la conseqüent contaminació derivada.
És per aquests motius, que creiem que una de les inversions estratègiques que es poden fer amb els fons que es recaptin de l'esmentat impost, i coherent amb la característica de Menorca com a Reserva de Biosfera, és incentivar projectes que separin la xarxa de pluvials de la de sanejament i que, al mateix temps, incloguin grans dipòsits soterrats en espais públics o disponibles.
L'habilitació de cisternes als hotels, per al seu ús per a regar jardins o omplir piscines, o la incorporació d'altres sistemes d'intel·ligència dedicada a l'estalvi d'aigua a les zones turístiques, serien també ben considerades.
Les illes registren aquesta temporada una xifra rècord de visitants, en gran part derivats de la inestabilitat que es registra en altres destinacions turístiques. Hi ha problemàtiques ambientals, com la de l'aigua, que no compten als pressupostos públics amb partides previstes per a la seva millora. La recaptació de l'impost turístic és una oportunitat que no s'hauria d'ajornar.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 6301 lectures