L’Escola d’Art de Menorca, centre que imparteix els cicles formatius d’Arts Plàstiques i Disseny així com el Batxillerat artístic, ha firmat el conveni amb el qual es compromet a no tornar a emprar vaixelles de plàstic d’un sol ús durant els seus actes i celebracions.
La capacitat del plàstic per adquirir qualsevol forma i color, juntament amb un preu baix de la matèria primera amb què es fabrica, ha fet que en menys de 40 anys la producció de plàstic hagi augmentat en un 900%, de la qual gairebé la meitat es destina a objectes d’usar i tirar. Aquesta descomunal producció ha provocat una saturació a escala global del sistema de gestió de residus.
Però el plàstic té una altra característica, i és la seva gran resistència i durabilitat. Quan aquest material arriba a la natura, no es biodegrada sinó que amb el pas del temps es trenca en trossos cada cop més petits anomenats microplàstics. Aquests trossos poden arribar a ser microscòpics i per això molts organismes marins filtradors, com els musclos o les escopinyes, els ingereixen per error i els acaben acumulant al seu interior. Un estudi publicat recent mostra que només al canal de Menorca hi suren 752 milions de peces microplàstics..
La solució per combatre aquesta problemàtica no és únicament buscar materials per substituir el plàstic, ja que continuaríem tenint un problema de gestió de residus. El que hauríem de fer és un canvi en els nostres hàbits de consum i emprar materials reutilitzables.
El cas de les vaixelles emprades en festes i celebració és un bon exemple. Sempre que puguem s'hauria d’emprar gots, plats i coberts reutilitzables, però en els casos que la celebració no permet recuperar la vaixella, existeixen materials biodegradables d’un sol ús molt més respectuosos amb el medi ambient.
A partir d'un acord amb la Fundació per a la Preservació de Menorca i la Fundació Marilles, el GOB està servint vaixelles biodegradables a aquelles entitats que s'estan apuntant a fer el canvi a les seves festes i activitats. Es tracta de materials elaborats amb cel·lulosa provinent del rebuig vegetal de la canya de sucre, i també de cartró, fusta i fècula de blat d'indi.
Animam a totes aquelles entitats i associacions de l’illa que vulguin sumar-se a la iniciativa, que ens contactin per més informació.
Aquí podeu trobar la relació d'entitats que s'han sumat al #CompromísSensePlàstic2020, que busca que en 2020 Menorca ja no usi pràcticament elements de plàstic d'un sol ús.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1185 lectures