Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Les abelles, el paisatge i la gastronomia

Pestanyes primàries

Dijous passat es va tractar el món de les abelles en un acte públic a la seu del GOB, enfocat des de diferents vessants: la feina dels apicultors, la gastronomia de la mel i la importància mediambiental dels insectes pol·linitzadors. L'agricultura intensiva, els pesticides, els canvis d'ús del sòl, les espècies invasores i el canvi climàtic estan provocant una disminució de les abelles, i també del 40% d'altres insectes pol·linitzadors.

El vídeo d'Antoni Salvador, Abelles i mel, va servir d'excel·lent introducció a la feina dels apicultors, a la importància ambiental i econòmica de les abelles i les seves amenaces. Un món sense abelles seria un món sense flors i sense collites. Antoni Anglada, apicultor protagonista del vídeo, va explicar als assistents la seva experiència i la problemàtica del mercat de la mel. S'importen gran quantitats de mel de baixa qualitat, sense els controls adequats.

Tòfol Mascaró, biòleg del GOB, va centrar-se en la importància dels insectes pol·linitzadors. Prop del 90% de les plantes depenen de pol·linitzadors per fructificar. Les flors es van originar evolucionant conjuntament amb aquests insectes, construint unes relacions beneficioses per a les dues parts, que han fet possible la gran diversitat de plantes actual. El problema és que els impactes deguts als canvis d'ús del sòl, l'agricultura intensiva i els pesticides estan provocant la disminució dels insectes pol·linitzadors, amb preocupants conseqüències per a la producció d'aliments saludables, i el manteniment de les plantes, ocells i altra fauna associada als cultius.

Segons l'IPBES (Plataforma intergovernamental científic-normativa sobre diversitat biològica i serveis dels ecosistemes, depenent de l'ONU) és urgent treballar en cinc línies diferents per protegir els pol·linitzadors i la producció saludable d'aliments:

  • Mantenir o crear paisatges agrícoles i urbans amb gran diversitat.
  • Potenciar pràctiques agrícoles que augmentin la biodiversitat, com la rotació de cultius i la gestió ecològica.
  • Formar i potenciar l'intercanvi de coneixements entre pagesos, tècnics i científics. També fomentar l'educació ambiental del públic en general.
  • Reduir o abandonar l'ús de pesticides.
  • La millora de la cria d'abelles, en quant a control de patògens, i espècies invasores.

Finalment es va acabar amb una mostra culinària organitzada per Fra Roger. Antoni Juaneda va parlar de l'ús de la mel en la gastronomia tradicional. Les persones presents van poder degustar diferents receptes amb la mel com ingredient important, preparades per Juana Carretero Mercadal, acompanyades amb vins especiats endolcits amb mel de Menorca (reproduint receptes de les èpoques romanes i medievals).

Un acte variat que va presentar el món de les abelles i la mel amb diferents aspectes i sentits.