Havent passat uns dies de les fumigacions que es van advertir a diferents urbanitzacions de la costa de Sant Lluís, els efectes del producte emprat, amb tota l'herba seca i ennegrida, ja es fan evidents sobre el terreny. Es constata que es va usar producte herbicida des de Cap d'en Font fins a Binibèquer Nou.
El GOB estima que s'han fumigat uns 7 Km de voreres adjacents a les cases. El tractament no ha arribat a la zona de llevant, a partir de Cala Torret, on es pot veure el contrast de la verdor que encara hi ha en aquests moments a l'illa (veure fotografies adjuntes).
Essent que existeixen alternatives de control mecànic de les herbes que poden sortir sobre les voreres no enrajolades, el GOB ha escrit a l'Ajuntament de Sant Lluís per demanar que s'eviti tirar productes que poden provocar toxicitat a l'ambient.
Per altra banda, s'ha recordat al consistori que el Plec de Prescripcions Tècniques que va condicionar l'adjudicació del servei de manteniment viari del municipi, licitat l'any passat i adjudicat el març del present, disposa que, si és que s'han d'emprar mètodes de control químic, han de ser productes herbicides orgànics biodegradables, permesos en agricultura ecològica.
De tota manera, s'ha de tenir present que hi ha una normativa estatal per regula el marc d'actuació per l'ús dels productes fitosanitaris per als àmbits no agraris. A tal efecte, es disposa que en els espais utilitzats pel públic en general, el responsable de l'aplicació ha d'adoptar mesures per evitar que es produeixi l'accés de tercers, tant quan s'executen el tractament com durant el període de seguretat que s'estableixi per cada producte.
També diu la normativa que s'han de fer els tractaments en horaris en els quals la presència de tercers sigui improbable a no ser que s'estableixi una barrera senyalitzada que adverteixi al públic la prohibició de l'accés a l'àrea en qüestió.
Tractant-se com es tracta de voreres d'urbanitzacions habitades gairebé tot l'any, dur a terme fumigacions el mes d'octubre, sense avís previ ni senyalització, a llocs on la gent circula lliurament i en un moment on encara es registra una activitat turística considerable, no sembla una pràctica alineada amb la legislació vigent.
Tampoc sembla que s'hagin tingut en consideració les mesures de protecció dels treballadors, que han de comptar amb màscares de protecció química i han d'estar en possessió del carnet de manipulador de productes d'aquest estil.
Atenent al caràcter de Menorca com a Reserva de Biosfera, essent que les fumigacions provoquen una pèrdua de paisatge i considerant que es poden generar efectes negatius per a la salut de les persones i la fauna, el GOB demana a l'Ajuntament de Sant Lluís que aposti pel control mecànic, que la via química sigui reduïda al màxim i que, en tot cas, es faci sempre amb senyalització d'avis previ.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1725 lectures