Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Les piscines fosques

Pestanyes primàries

El cas de les piscines il·legals de l'agroturisme de Torre Vella no està tancat. Encara hi queden uns quants episodis a resoldre d'un expedient que es troba sotmès a una clamorosa manca de transparència. L'Ajuntament ha tornat a denegar al GOB que es pugui consultar la documentació que hi figura.

En aquest lloc d'Alaior s'han iniciat algunes produccions agràries que poden tenir interès. Hi ha oliveres, raïm, herbes aromàtiques i casetes d'abelles. Volen fer transformació de producte a la mateixa finca, o de manera conjunta amb la de Santa Ponça, de la mateixa propietat.

Però la polèmica que envolta Torre Vella no és agrària, sinó urbanística i ambiental. S'ha de recordar que aquest agroturisme va iniciar la seva tramitació quan encara es podien dedicar tots els edificis agraris a les activitats turístiques i es podien incrementar els seus volums.

Els edificis principals són els casats i un gran bouer. En els dos casos, es van projectar ampliacions. Altres vuit edificis auxiliars (estables, magatzems, païsses, etc) també van ser inclosos per ser destinats a turisme i ampliats. En total, 5.500 m3 per a usos turístics. Acompanyats d'una piscina.

Després, com que no havia quedat res per la part agrària, van alçar noves construccions que ocupen uns 1.000 m2 al costat del Camí de Cavalls.

Malgrat que el projecte es va declarar d'interès general per part del Consell Insular i va passar una avaluació d'impacte ambiental, els promotors van tenir una època de sortir als mitjans de comunicació per dir que trobaven moltes traves a la seva iniciativa. Les actuacions duites a terme indiquen que han pogut incidir de manera molt important sobre la finca.

El problema és que també van decidir incomplir les condicions amb què s'havia autoritzat tota l'operació. Així, davant l'avís del GOB al Consorci de Disciplina Urbanística a la tardor de 2019, perquè havien aparegut set piscines que no estaven contemplades al projecte, es va descobrir una altra llista d'irregularitats. Els inspectors del Consorci hi van veure plataformes, casetes, milers de metres quadrats pavimentats amb formigó i d'altres.

Quan es van conèixer aquests incompliments, la Conselleria de Medi Ambient del Govern va enviar els Agents de Medi Ambient a fer també una inspecció. A més de les coses ja mencionades, hi van trobar dos abocadors (de més de 2.000 m2), l'obertura d'un nou camí expressament denegat i pavimentació d'altres camins.

Tot junt, és un cúmul d'incompliments d'envergadura. I de solució complicada si s'insisteix en no voler tornar al projecte realment aprovat. Perquè en aquest cas no basta que es pugui complir la normativa urbanística, també té que complir les condicions ambientals que se li van posar, i que s'han saltat a la torera.

Dit en altres paraules, si les piscines havien de ser dipòsits per aigües pluvials i residuals, que servien per estalviar consum d'aigua de pou, ara no poden ser piscines. No es poden legalitzar com a tals.

Si l'obertura d'un camí es va denegar, ara no pot quedar obert. Si les zones no es podien pavimentar -per disminuir la transformació de sòl rústic- ara no poden quedar pavimentades. I així tot.

Es tracta d'un cas al que se li afegeix una curiosa manca de transparència. Quan el GOB va saber fa devers un any que els promotors havien presentat documents per legalitzar les irregularitats, es va demanar a l'Ajuntament d'Alaior poder consultar l'expedient. A pesar de tractar-se d'un cas on el GOB s'ha personat en repetides ocasions i que té evidents relacions ambientals, l'Ajuntament va denegar l'accés al·legant que el cas no està definitivament resolt.

El mes de novembre passat, es va tornar a demanar, amb la mateixa resposta municipal negativa.

Mentrestant, les piscines il·legals segueixen en marxa i es promocionen com si fossin legals des de fa 3 anys, camí de quatre.

La foscor en aquest cas ha estat denunciada pel GOB davant el Consell de Transparència. Si no hi ha resposta positiva, ja està acordat que s'interposarà contenciós administratiu.

Per més antecedents sobre aquest cas, mireu Santa Ponça i els promotors indignats, o Set piscines il·legals a un agroturisme.

 

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca