Les prospeccions sísmiques per buscar petroli i gas, a només 20 quilòmetres del nord de Menorca i el sud de totes les illes, representen una amenaça enorme, tant pels valors marins com per a l'economia turística.
Un projecte que s'esta tramitant actualment preveu bombardejar el fons submarí amb ones sonores de fins a 235 decibels (dB). Recordem que la bomba atòmica s'estima en 200 dB, per tant, s'està parlant d'una barbaritat que no té justificació.
L'empresa Spectrum Geo Limited està gestionant l'autorització per poder aplicar aquestes descargues sòniques al llarg de rutes que totalitzen 14.000 km de longitud. La tecnologia es fonamenta en la generació de potents impulsos sonors que penetren en el fons marí fins a 7.000 metres de fondària, i que rebotats parcialment cap a la superfície permeten obtenir informació de les característiques del subsòl i identificar possibles bosses de gas o petroli.
Es produeix un dispar sonor cada 10-20 segons, 24 hores al dia, durant 5 mesos. En el mar, les ones sonores es propaguen amb molta més facilitat que en l'aire, per la qual cosa representen una alteració impossible d'evitar en un entorn tant reduït com la zona mediterrània on es situen les Illes.
Es coneixen casos on aquestes pràctiques han provocat que les pesqueres baixassin de manera alarmant (entre el 50 i el 80 %). Es sap que es pot alterar tot l'ecosistema, des del plàncton fins als grans cetacis.
Però a més, el projecte es justifica per intentar disminuir la dependència energètica dels combustibles fòssils, sense tenir en compte que la zona del litoral mediterrani peninsular i de l'arxipèlag balear acull la major part d'activitat turística de tot l'Estat. Si s'arriba a trobar petroli en algun d'aquests indrets, la compatibilitat amb el turisme de sol i platja seria gairebé impossible.
El GOB ha presentat un seguit de propostes davant el Ministeri de Medi Ambient, que ara duu a terme la tramitació prèvia a l'estudi d'impacte ambiental. Es recorda que la dependència energètica també es pot combatre amb el foment de les energies renovables, que precisament el govern central ha frenat amb les darreres modificacions legals.
El projecte de la companyia Spectrum es situa al nord de Menorca i sud de totes les illes, però es suma a la presència d'altres projectes similars al Golf de València o al Golf de Lleó, la qual cosa incrementa molt els riscos potencials. S'estan coordinant els esforços amb el GOB de les altres illes, amb entitats del litoral peninsular i s'intentarà sumar a la campanya el màxim d'agents socials i econòmics. Cal evitar aquest nou disbarat.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 35042 lectures