Les primeres decisions en matèria de política territorial del Govern són molt preocupants. No només per als efectes negatius que poden tenir sobre la natura de l'illa, sinó perquè demostren una manca absoluta de projecte econòmic.
En la campanya electoral prèvia a les eleccions autonòmiques, es va fer molt el discurs que Menorca estava en crisi per culpa d'una excessiva protecció territorial. Ja se sap que en campanya es diven moltes coses que després no tenen res a veure amb la realitat. Però el més preocupant és que aquest missatge l'han repetit després els nous governants ja elegits.
Fins i tot hem sentit vàries vegades en els plenaris del Consell Insular que l'estratègia econòmica del nou equip de govern passa per modificar el PTI. I en aquesta línia, el nou Decret Llei que ha publicat el Govern Balear seria una primera passa, que ha estat aplaudida pel Conseller de Territori de Menorca, el Sr. Huguet.
Davant els contundents efectes de la crisi econòmica, molta gent té dubtes del què convé fer i qui més qui manco està disposat a acceptar fer sacrificis. I aquest és un terreny abonat pels grups de pressió que aconsegueixen introduir modificacions per exclusiu benefici propi. Però si algú té dubtes de l'efecte econòmic que causa una desregulació urbanística com la que s'està preparant per les Illes i també per a Menorca, basta que facem un guait a la Comunitat Valenciana.
Les terres valencianes han estat el paradigma de la construcció sense límits. La Llei Reguladora de l'Activitat Urbanística de 2004 va crear la figura de l'agent urbanitzador, que podia promoure nous creixements urbanístics encara que els propietaris no hi estassin d'acord. Han tingut un creixement espectacular en aquest sentit, molt superior al de Balears, en alguns anys fins a 5 vegades més.
Allà no tenien cap PTI que limités la construcció al camp, ni a la ciutat, ni als extrarradis. No hi han faltat aeroports (alguns sense estrenar encara), grans instal·lacions de reclam turístic (Ciudad de la Luz, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Terra Mítica...). Allà no només han permès les proves de Fórmula 1, sinó que hi han construït un circuit. I han tingut grans regates de vela, visites molt comentades i ambaixadors molt famosos. Saben quin és l'estat actual d'aquesta Comunitat?
La Comunitat Valenciana es troba en situació de fallida econòmica. L'Estat va haver d'acudir a rescatar-la el mes de desembre perquè no podia fer front als deutes bancaris i ja no li concedien nous crèdits. L'Estat tornarà actuar ara, en el mes de febrer, per evitar de nou que aquesta comunitat no es converteixi en la primera Grècia del Mediterrani occidental. Les tensions que es viuen al carrer entre estudiants i policia, són una bona mostra de la crispació social que allà es dóna. I tot això, sense límits urbanístics.
Tothom té clar que les sortides a la crisi no són fàcils. Hi ha coses que semblarien ben lògiques d'abordar, com ara intentar augmentar l'autonomia energètica per no haver de comprar tan de petroli a l'exterior. O mirar de promoure polítiques per garantir que disposarem de prou recursos d'aigua sense haver-la d'importar o de dessalar. O facilitar al màxim la comercialització de productes elaborats a la mateixa illa. Això són maneres de disminuir despesa.
Per augmentar ingressos, cal pensar en la venda d'idees i coneixements per poder captar recursos de l'exterior. I en matèria turística, significa insistir en la diferenciació de Menorca com a destí on trobar tranquil·litat, natura, salut, bona gastronomia i un paisatge excepcional. El PTI no és el problema. La rebaixa del PTI és una consigna política per aquells que no tenen altres idees.
Fa uns anys, algú va posar de moda les ulleres de ciment, que no deixen veure altra cosa. Entre tots, hauríem de promoure unes ulleres més transparents, que ens deixin veure la Menorca que desitjam i poder gaudir-la com es mereix.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 12993 lectures