Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Megacreuers a la Mola i conflictes ambientals

Pestanyes primàries

El moll per a desembarcar grans creuers i la rampa de varada que es volen fer a l’entorn de la Mola trobaran conflictes ambientals en la seva tramitació. El GOB s’ha dirigit a Autoritat Portuària i a l’Ajuntament de Maó per a demanar informes previs d’institucions solvents.

En repetides ocasions s’ha anunciat la intenció de promoure un moll per a desembarcar el passatge dels grans creuers que, per la seva dimensió, no poden entrar al port de Maó. Es tracta de megavaixells, amb milers de passatgers en règim de tot inclòs.

La zona on es vol construir les noves instal·lacions es troba a la zona sud de la Mola, a la bocana del port. També es parla d’aprofitar la construcció per a dotar-la d’una benzinera.  De moment, no es coneix el projecte en detall, perquè es va anunciant però no s’ha fet cap procés de transparència.

A aquesta iniciativa de la Mola s’hi suma la intenció de construir també una rampa de varada dins cala Teulera. Es tractaria d’una dotació que ja es va pensar construir a cala Rata, i que finalment s’hauria descartat per l’oposició dels vesins i la impossibilitat de comptar amb aparcament.

En l’escrit que el GOB ha dirigit a les institucions públiques, es fa saber que, tant el moll de passatgers de la Mola com la rampa de varada de cala Teulera, xocaran amb valors ambientals destacats. Això és normal a zones que no han tingut usos intensius i només causes de gran interès general poden permetre la seva transformació.

En concret, a la zona on es vol actuar de la costa de la Mola hi ha una colònia de madrèpora mediterrània, un corall autòcton del mediterrani que es troba a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

I en el cas de cala Teulera cal recordar que constitueix l’únic cas de la Mediterrània on s’ha experimentat amb èxit la restauració de l’alga bruna Cystoseira barbata, per la qual cosa la zona es considera un referent internacional de conservació. Aquesta espècie es troba sota règim de protecció especial i està inclosa en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades. A cala Teulera, a més, hi ha la dificultat de poder habilitar un aparcament per a vehicles amb remolc.

Per aquests motius, el GOB ha demanat que, abans de comprometre públicament qualsevol futura instal·lació, es facin els estudis pertinents a càrrec d’organismes solvents, per analitzar la compatibilitat ambiental de les iniciatives.

El GOB vetlarà perquè així sigui. Encara són al record els estudis que canviaven els resultats dels fangs del port de Maó i que finalment la Fiscalia de Medi Ambient va haver de reconduir.