Menorca necessita un canvi cap a un model energètic basat totalment en les energies renovables i netes. Aquest canvi és tècnicament possible i econòmicament avantatjós. Només s'ha d'estar convençut i tenir la voluntat de voler-ho fer. El model actual no té futur per molt que s'hi insisteixi.
El passat 28 de març, l'enginyer Eduard Furró va presentar una comunicació a la Jornada Menorca Antipetrolífera que aclaria una possible transició a un model energètic 100% amb fonts renovables. Tenim la necessitat d'arribar a un model així, per qüestions econòmiques, socials i ambientals. La tecnologia no és el problema. El problema el tenim en la voluntat de fer-ho, la legislació, les pressions de petrolieres, i elèctriques, i sobretot en la falta de conscienciació i iniciativa social.
Arribar a un nou model energètic no es pot fer d'un dia per l'altre. S'ha de planificar en una sèrie d'etapes. Primerament s'han d'adoptar mesures d'eficiència i consum responsable, per tal d'evitar la dilapidació d'energia. La legislació vigent posa moltes traves a desenvolupar certs tipus d'instal·lacions de producció connectades a la xarxa elèctrica. Però no hi ha excusa per potenciar ja les instal·lacions solars per escalfar aigua, de biomassa o minieòliques. Res impedeix tampoc abastir la central tèrmica de Maó amb vaixells de gas natural, en tost de fueloil i gasoil, amb el què es rebaixarien les emissions de CO2 i s'eliminarien els precipitats contaminants que tant afecten els ciutadans de Maó.
Avançar més requereix adaptar la legislació als interessos de la societat, per sobre dels de les corporacions poderoses vinculades al petroli, fomentant instal·lacions fotovoltaiques domèstiques connectades a xarxa amb balanç net, o incentivant centrals a grans teulades o en rústic. Implicaria també ampliar parcs eòlics i penalitzar la producció amb sistemes contaminants per les seves perilloses repercussions ambientals i econòmiques.
Una vegada aconseguit un percentatge majoritari de producció d'electricitat amb energies renovables, es pot abordar amb lògica la incentivació de la mobilitat amb vehicles elèctrics. Abans no té sentit.
A partir d'aquí la transformació seguiria encara, com es pot veure a la comunicació d'Eduard Furró, fins arribar a l'eliminació dels combustibles fòssils. Aquesta transformació té grans avantatges econòmics. Canviar la despesa en combustibles fòssils, que importem en la seva totalitat, per inversions en renovables implica la creació de llocs de treball i reduir la dependència del preu del petroli. També millorar la qualitat ambiental i la imatge de Menorca com a veritable Reserva de la Biosfera.
Eduard Furró descriu, en la comunicació adjunta, la transició cap a un model energètic 100 % amb fonts renovables, amb una detallada argumentació tècnica. Com diu ell, la transició a un model 100% renovables és necessari i viable. Solament cal el convenciment per fer-ho possible!
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 9665 lectures