Del dijous al dissabte d'aquesta setmana, es celebrarà a Menorca un curs de custòdia agrària, en el marc de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR), coordinat pel GOB.
El curs és una oportunitat per reflexionar sobre noves formes d'abordar la conservació dels valors naturals, a partir de buscar la implicació de propietaris, gestors i usuaris del territori. El programa previst ha motivat la inscripció d'alumnes de diferents comunitats autònomes (Madrid, Castella-Lleó, Canàries, València, Catalunya i Balears).
Una de les ponències presentarà l'experiència d'un dels referents europeus en matèria de custòdia del territori. Es tracta de Natuurmonumenten, una associació dels Països Baixos de més de 100 anys de trajectòria. Aquesta potent organització compta amb més de 750.000 associats i gestiona unes 100.000 hectàrees de territori.
El seu director de les regions del sud, Lars Koreman, explicarà com funciona Natuurmonumenten i quines estratègies es plantegen en moments de canvis tan profunds com l'actual.
El curs comptarà també amb la participació del conegut naturalista Luis Miguel Domínguez (director de Bio-diario i autor d'una gran producció audiovisual d'arreu del món). Domínguez exposarà l'estreta relació que la natura té amb la presència humana a Europa, així com la importància capital d'una gestió agrària responsable.
Miquel Camps, coordinador de Política Territorial del GOB, i Núria Llabrés, responsable del programa de custòdia agrària a Menorca, explicaran així mateix l'experiència d'aquesta aplicació a l'illa.
El mètode de custòdia agrària que el GOB usa a Menorca, s'està impulsant també a l'Alt Empordà i genera l'interès de molts altres col·lectius que s'han interessat en aquesta fórmula que cerca l'equilibri entre la conservació ambiental i la viabilitat econòmica de les finques agràries. Qüestions com els recursos hídrics, la fertilitat de la terra, la biodiversitat silvestre, les varietats locals, o el propi paisatge, estan estretament lligades al model agrari que s'implanti.
El programa previst combina les exposicions teòriques amb les visites sobre el terreny. Els alumnes podran veure en directe les mesures i parlar amb pagesos i propietaris per valorar les oportunitats i les dificultats experimentades. Una taula rodona el dissabte matí conclourà aquesta iniciativa de formació.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3705 lectures