Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Menorca suma una platja més sota el punt de mira de la ciència ciutadana

Pestanyes primàries

La platja des Grau se suma al programa de ciència ciutadana de "Microplàstic Watchers" per analitzar la seva arena en cerca de microplàstics, gràcies al suport de l’Aliança Menorca Sense Plàstic.

Microplastic Watchers és un projecte de ciència ciutadana marina integrat a la plataforma d'Observadors del Mar. L'objectiu és recollir dades de presència i abundància de micro i mesoplàstics en el medi marí, per tal de treballar en el diagnòstic i la sensibilització d'aquest problema global. Els participants recopilen mensualment dades en unes platges concretes, seguint un protocol científic de mostreig i classificació de plàstics de diferents tipus i mides.

Aquest mes, alumnes de 1er d'ESO de l'Institut Pasqual Calbó i Caldés, amb l'assessorament dels tècnics del GOB, es van desplaçar fins a la platja des Grau per agafar les primeres mostres d'arena i analitzar la presència de residus plàstics.

Tot i que les condicions no van ser favorables per a la presa de mostres, a causa del fort vent i les bancades de posidònia que cobrien la vorera de la platja, els alumnes van aprendre a agafar mostres amb una metodologia preestablerta per la plataforma d'Observadors del Mar. També van aprendre que els científics no sempre tenen les millors condicions per realitzar les seves investigacions i que moltes vegades s'han d'adaptar a les adversitats que es presenten.

A Menorca fa prop de dos anys i mig que el GOB, juntament amb diversos centres educatius, col·labora en aquest projecte analitzant l'arena de dues platges, Algaiarens al nord i Son Bou a sud. Gràcies a les dades recollides sabem que la concentració de microplàstics, sobretot pellets, és més elevada a la platja de la Vall amb 171 fragments plàstics per cada metre quadrat, tot i que a Son Bou, en ser un arenal llarg de gairebé dos quilòmetres i mig, els nombres ens diuen que podrien haver-hi més d'un milió i mig de residus plàstics a l'arena.

Amb la incorporació de la platja des Grau, s’obtindran dades de la costa de llevant augmentant així el coneixement que tenim de la incidència dels microplàstics al litoral de l'illa.

Aquesta activitat està organitzada pel GOB Menorca en el marc del projecte Plastic Free Menorca – Menorca Sense Plàstic, promogut per Menorca Preservation i l'Aliança Menorca Sense Plàstic gràcies al suport rebut per part del Ministeri de Drets Socials del Govern d'Espanya i la Secretaria d'Estat per a l'Agenda 2030.