L’associació de veïns de Sa Farola ha firmat el conveni amb el qual es compromet a no tornar a emprar vaixelles de plàstic d’un sol ús durant els seus actes i celebracions. Amb aquest compromís l’associació de veïns s’uneix al front comú que vol eliminar per 2020 el màxim de materials plàstics no reutilitzables de la societat menorquina.
Ja fa anys que la comunitat científica ens avisa del desastre ecològic al qual ens estem dirigint amb la utilització massiva d’objectes de plàstics d’un sol ús i la mala gestió dels seus residus. Tot i això, i a les nombroses notícies que ens arriben sobre descomunals illes de plàstics als oceans, milions d’animals que moren per la interacció amb aquest tipus de rebutjos o estudis que corroboren que estem ingerint involuntàriament plàstic a diari, la producció d’aquest material ha augmentat dels 270 milions de tones l’any 2010 als prop de 500 milions de tones que es produiran l’any 2020.
Si volem aturar aquesta epidèmia plàstica que inunda els nostres mars i les nostres vides, hauríem d'incorporar als nostres hàbits de consum les tres R (Reduir, Reutilitzar, Reciclar) tot i que es podrien afegir dues R més, que anirien en primer lloc; Reflexiona i Rebutja.
Un exemple molt clar el trobem en les vaixelles que emprem en festes i celebracions. Abans d’anar a comprar per un esdeveniment, hauríem de Reflexionar: ‒realment necessito comprar vaixella de plàstic d’un sol ús?
Existeixen diverses opcions de vaixelles reutilitzables o fins i tot vaixelles d’un sol ús fetes amb materials biodegradables, molt més respectuosos amb el medi ambient. Així, hauria de ser relativament fàcil Rebutjar la compra d’una vaixella que en el millor dels casos tindrà una vida útil de 30 minuts però que pot trigar centenars d’anys en desaparèixer.
A partir d'un acord múltiple, amb la Fundació per a la Preservació de Menorca i la Fundació Marilles, el GOB està servint vaixelles biodegradables a aquelles entitats que s'estan apuntant a fer el canvi a les seves festes i activitats. Es tracta de materials elaborats amb cel·lulosa provinent del rebuig vegetal de la canya de sucre, i també de cartró, fusta i fècula de blat d'indi.
L’associació de Sa Farola, que va celebrar el seu tradicional sopar de veïns el passat dia 14 d’agost, ja va emprar les vaixelles biodegradables que el GOB els hi va proporcionar amb la firma del conveni.
Animam a totes aquelles entitats i associacions de l’illa que vulguin sumar-se a la iniciativa, que ens contactin per més informació.
Aquí podeu trobar la relació d'entitats que s'han sumat al Compromís 2020.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 5864 lectures