Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Microplàstics i porexpan a la Reserva Marina

Pestanyes primàries

Manco plàstic de gran volum i molta abundància de plàstics romputs. Aquest és el balanç de la neteja de litoral que el GOB va organitzar el dia 9 a la zona de ponent de Tirant.

En total es van treure de la costa més de 130 quilos de residus, dels quals més de 125 eren de plàstics i derivats del petroli com porexpan, o cordes. Si comparem altres neteges que s’han realitzat al nostre litoral veurem que la quantitat recollida pot semblar inferior a la que es troba habitualment, però s’ha de tenir en compte que un volum important dels rebutjos recollits estava format pels anomenats microplàstics, trossos de plàstic petits. En aquest cas, com que la zona netejada és un macar, els microplàstics es colen entre les pedres i són difícils d'extreure.

En un matí ben assolellat, el voluntariat del GOB va netejar gairebé dos quilòmetres de platges a la reserva marina del Nord de Menorca. La jornada que es va dur a terme diumenge al matí, es va centrar en la neteja del litoral des des Macar Petit fins al Macar Gran de Tirant, una zona propensa a acumular residus que arriben des de la mar empesos per la tramuntana.

Al final de la jornada es va fer un triatge per separar per grups tots els rebutjos recollits. Sobta veure que un dels que més es repeteix són els bòtils de plàstic (gairebé 23 kg). També el porexpan que, tot i ser molt lleuger, va arribar a 7 kg, a partir de trossos petits que estaven amagats entre els vegetació. El residu més abundant en pes van ser els plàstics durs amb un pes total de 36 kg. 

Tot i que cada cop la societat està més conscienciada i s’estan fent esforços per reduir el consum d’objectes de plàstic, encara tenim molt per fer. Hem de tenir en compte que s'estima que el plàstic que trobem a les nostres costes és només un 15% del que arriba a la mar. 

Volem agrair la col·laboració del Ministeri de Transició Ecològica, a través del programa Intemares de la Fundación Biodiversidad (a la jornada hi va assistir la seva Directora i una de les tècniques del programa). També, evidentment, un agraïment a la quarantena de persones voluntàries, que van aportar unes hores del seu temps lliure a aquesta causa comuna que tant preocupa com és la presència indiscriminada de plàstic en el medi natural.